Barbara Dallosová Rôzne Rôzne

Jarný oddych v našom okolí, ktorý vám dobije baterky: 5 miest pri Žiari, kde si prídete na svoje

Jar to na nás tento rok rozbalila poriadne zhurta. Teplé dni a prebúdzajúca sa príroda nás lákajú von spomedzi štyroch stien. Užite si toto krásne obdobie roka plnými dúškami a inšpirujte sa našimi piatimi tipmi.

Ilustračný obrázok k článku Jarný oddych v našom okolí, ktorý vám dobije baterky: 5 miest pri Žiari, kde si prídete na svoje
Foto: Michal Svítok TASR / Zdroj: TASR

Kvitnúce stromy, vôňa čerstvo prebudenej prírody, spev vtákov a v neposlednom rade príjemné teploty. Všetko svedčí o tom, že zima je definitívne preč. Jar je obdobím roka, kedy je priam radosť si takpovediac dobiť baterky na čerstvom vzduchu. Inšpirujte sa našimi piatimi tipmi, kde tak môžete učiniť v okolí Žiaru nad Hronom.

Šibeničný vrch

Šibeničnému vrchu, alebo takzvanému Šibáku, s príchodom jari začína sezóna. Kopec kúsok za mestom láka Žiarčanov oddýchnuť si od bežných povinností najmä počas teplejšej časti roka. Šibák je veľkorysý v tom, že za nenáročnú prechádzku, ktorú zvládne aj menej náruživý turista, ponúkne naozaj skvostný výhľad. Na vrchu sa pred vami rozprestrie celá Žiarska kotlina. Nie darmo je Šibák aj rajom psíčkarov. Váš štvornohý miláčik dlhšie venčenie ďaleko od ruchu áut určite ocení.

Szabóova skala

Trošičku náročnejšia prechádzka, na ktorú si už treba pribaliť aj ,,lepáky" a fľašu vody, je výstup na Szabóovu skalu. Prírodný útvar sopečného pôvodu sa týči nad obcou Lehôtka pod Brehmi. Priamo z Lehôtky vedie na skalu krátka žltá turistická trasa. Skala dostala meno podľa bývalého poslucháča Banskej akadémie v Banskej Štiavnici a neskoršieho profesora univerzity v Budapešti, mineralóga a geológa Jozefa Szaba. Na vrchole skaly je umiestnený kríž. Aj Szabóova skala sa odmení výhľadom, tentoraz na okolité obce Žiarskej kotliny a predovšetkým na majestátne pohorie Vtáčnika.

Šášovský hrad

Kto by ich nepoznal. Rozsiahle ruiny týčiace sa nad Šášovským Podhradím rozhodne patria medzi najzaujímavejšie miesta nášho regiónu. Hrad bol vybudovaný na križovatke, ktorá spájala cestu z Turca (od Kremnice) s cestou, ktorá prechádzala údolím Hrona. Bol postavený na brale Orlí kameň, ktorý vychádza priamo z Hrona. Zrúcanina je opradená legendami a povesťami o jej pôvode, či o tajných podzemných chodbách. Počas leta láka návštevníkov najmä na tradičné hradné slávnosti, počas jari na príjemné prechádzky.

Kamenné more

Ak už máte dosť kopcov, poďte k moru! Jedno máme aj pár kilometrov od mesta, nie však plné priezračnej vody, ale ťažkých skál. Takzvané kamenné more sa vám vynorí pri vstupe do obce Malá Lehota v Žarnovickom okrese. Andezitové kamenné more je jedinečný geologicko-geomorfologický útvar so značne komplikovanou geologickou stavbou. Ak patríte medzi tých, ktorí na sa na žiaden výlet nevyberú bez fotoaparátu, rozhodne sa tu zastavte. Zvláštna kamenná panoráma vytvára pôdu na krásne zábery.

Vyhniansky travertín

Neďaleká obec je známa vďaka obľúbenému kúpalisku, vo Vyhniach ale nájdete aj nevšedný výtvor prírody. Prejdite sa krásnou turisticky obľúbenou dedinkou lemovanou stromami a zastavte sa pri travertínovom stĺpe s vodopádom. Lokalita je súčasťou náučného chodníka Andreja Kmeťa, ktorý bol vybudovaný v okolí obce. Jedinečný prírodný úkaz vysoký takmer štyri metre vznikol usadzovaním sa travertínového vápenca zo silne vápencovej vody vytekajúcej zo starej banskej štôlne.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM