Barbara Dallosová Kultúra

Je to definitívne: Kremnica stratí jednu zo svojich najznámejších atrakcií, primátor hovorí o nevyužitej šanci

O premiestnení jedného z unikátov historického mestečka sa začalo hovoriť už začiatkom tohto roka. Dnes je to realitou a sťahovanie už prebieha. Dôvodov je vraj viac.

Ilustračný obrázok k článku Je to definitívne: Kremnica stratí jednu zo svojich najznámejších atrakcií, primátor hovorí o nevyužitej šanci
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Prvé správy o zámere presťahovať kremnické Múzeum gýča sme vám priniesli už vo februári. Primátor Alexander Ferenčík vtedy vyjadril snahu múzeum v meste udržať. Uplynul viac než mesiac a kremnická rarita z mesta definitívne odchádza.

Dôvodov je niekoľko

V týchto dňoch prebieha sťahovanie exponátov, ktoré zrejme najbližšie mesiace vystavené nebudú. Prevádzkovatelia múzea totiž nové priestory v súčasnosti zabezpečené nemajú. Hľadať ich chcú v Banskej Bystrici, kde by si múzeum podľa ich očakávaní prišlo pozrieť viac turistov.

Ako uviedol predseda Rady občianskeho združenia Múzeum gýča Martin Úradníček, dôvodov, prečo múzeum z Kremnice odchádza, je niekoľko. „Nie je to iba z ekonomických dôvodov, pridružili sa tam aj priestorové a personálne problémy, keďže vlani nám zomrel dlhoročný sprievodca, ktorý tam pracoval,“ podotkol s tým, že najviac však prevádzkovateľov trápili vysoké náklady za energie, na ktoré si múzeum nedokázalo zarobiť. Múzeum sídlilo v Bellovom dome, pričom platby neboli podľa nich rozrátané medzi jednotlivých nájomcov spravodlivo.

Nevyužili šancu, tvrdí primátor

Primátor mesta Alexander Ferenčík v tejto súvislosti reagoval, že mesto odporučilo prevádzkovateľom požiadať o dotáciu na energie. Tí však žiadnu žiadosť nepodali. „Mrzí nás to, že po rokoch múzeum z Kremnice odchádza, ale nevyužili ani tú možnosť, ktorú mali,“ podotkol primátor. Úradníček potvrdil, že združenie takúto žiadosť podalo ešte pred trom rokmi, úspešné vtedy nebolo. Opätovne však žiadosť nepodalo. Ani náhradné priestory, ktoré mu mesto ponúklo, sa nerozhodlo využiť.

Už pred časom však združenie hovorilo o tom, že by múzeum chceli presťahovať do Banskej Bystrice. Sľubujú si od toho vyššiu návštevnosť aj intenzívnejšiu spoluprácu so školami. „V Banskej Bystrici je väčší turizmus a tiež odborná základňa vo forme akadémie umení a študentov, pedagógov. Myslím, že by sme našli podporu medzi nimi, pretože Múzeum gýča nie je len recesia, ale má aj edukatívny charakter,“ podotkol v tejto súvislosti Úradníček. V nových priestoroch by tiež mohli expozíciu rozšíriť o ďalšie gýče – virtuálne, architektonické či gýče vo filme.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM