Barbara Dallosová Správy Správy

Jeden deň nebude úrad len úradom: Kremnická radnica otvára dvere návštevníkom

Deti si budú môcť aj posedieť v primátorskom kresle, návštevníci sa prejdú útrobami historickej radnice a uvidia i novootvorenú kočiareň.

Ilustračný obrázok k článku Jeden deň nebude úrad len úradom: Kremnická radnica otvára dvere návštevníkom
Zdroj: Mestský úrad Kremnica

Kremnická radnica sídli na svojom terajšom mieste už takmer 300 rokov. Jej históriu, súčasnosť a možno aj blízku budúcnosť budú zamestnanci mestského úradu prezentovať verejnosti dnes počas Dňa otvorených dverí v piatok (24.6.) od 9.00 do 14.00 h.

,,Budova dnešnej radnice v Kremnici vznikla v druhej polovici 14. storočia spojením dvoch meštianskych domov. V roku 1738 ju mesto odkúpilo pre účely radnice a prestavalo v neskorobarokovom štýle s prvkami klasicizmu. Nad stredovekými sieňami prízemia a suterénu vznikla veľká zasadacia sieň, v ktorej volení predstavitelia samosprávy zasadajú dodnes," priblížila Veronika Chrienová z Mestského úradu v Kremnici.

Počas Dňa otvorených dverí budú môcť návštevníci spoznať históriu budovy radnice a najmä novootvorený priestor kočiarne. Tá vznikla v 18. storočí, dnes sa v nej nachádza zbierka sôch Stĺpu sv. Trojice, pri ktorých sa návštevníci radnice často pristavujú. Konajú sa tu dokonca aj civilné sobáše. Kočiareň a lapidárium si počas svojej návštevy prezrel aj prezident SR Andrej Kiska.

Okrem historického výkladu čaká návštevníkov radnice neformálne stretnutie s primátorom mesta Alexandrom Ferenčíkom či s niekoľkými poslancami mesta. Pre deti je pripravený špeciálny kvíz či možnosť posedieť si na primátorskom kresle.

,,Srdečne pozývame všetkých záujemcov o mesto či o históriu na Deň otvorených dverí. Verím, že to bude príjemné stretnutie," pozýva primátor.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM