Barbara Dallosová Správy

Jeden z najväčších projektov mesta pokračuje: V Žiari vynovili vyše tisíc lámp, rozsvieti sa aj v okolí hvezdárne?

Verejné osvetlenie v uliciach mesta vymieňa žiarska samospráva už od leta. Na verejnom obstarávaní ušetrilo mesto tisíce eur, tie okamžite ďalej investovalo a v prácach pokračuje...

Ilustračný obrázok k článku Jeden z najväčších projektov mesta pokračuje: V Žiari vynovili vyše tisíc lámp, rozsvieti sa aj v okolí hvezdárne?
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

S výmenou vysokotlakových sodíkových výbojok za modernú LED technológiu začali v Žiari nad Hronom ešte v lete. Teraz mesto v projekte modernizácie verejného osvetlenia pokračuje, doobjednalo ďalších 65 svietidiel.

Pri planetáriu trochu inak

Ďalšie objednané svietidlá budú prevažne v okolí Krajskej hvezdárne a Planetária Maximiliána Hella. Svetlá budú mať v tejto lokalite zníženú teplotu chromatickosti, a to na 3 000 kelvinov. Ďalšie svietidlá doobjednali za prostriedky, ktoré ušetrili na nákupe predošlých.

,,Ide o svietidlá, ktoré sme zakúpili z ušetrených finančných prostriedkov z verejného obstarávania vo výške približne 9 500 eur," priblížil riaditeľ Technických služieb Igor Rozenberg. Vymenených už bolo aj pôvodne plánovaných 1 355 svietidiel prakticky vo všetkých priestoroch medzi bytovými domami a ich priľahlých častiach, vrátane výmeny v Šášovskom Podhradí, Píle a Kutinkách.

Po piatich rokoch vymieňajú svetlá opäť

Verejné osvetlenie v Žiari bolo rekonštruované pred piatimi rokmi, mesto si na ňu vtedy zobralo niekoľkomiliónový úver. Ako ešte na júnovom zastupiteľstve argumentoval primátor Peter Antal, nová technológia má priniesť výraznú úsporu a už na pohľad kvalitnejšie, biele osvetlenie. Modernizácia má zároveň znížiť náklady mesta na verejné osvetlenie o 10 000 eur ročne. Taktiež vyrieši pripomienky obyvateľov na nedostatočné osvetlenie niektorých ulíc a medziblokových priestorov.

Zdroj: TASR/Dnes24
Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM