Barbara Dallosová Správy

Jediná strelnica svojho druhu v našom regióne: Zaujala aj profi balistika!

Na tejto strelnici si zastrieľate nielen z malorážnej pušky, ale aj poriadnej pištole. Niet divu, že na ňu prichádzajú aj nadšenci zo širokého okolia. Vedeli ste, že máme v regióne takýto unikát?

Ilustračný obrázok k článku Jediná strelnica svojho druhu v našom regióne: Zaujala aj profi balistika!
Zdroj: Webnoviny.sk

Sirénu už miestni poznajú

Vyvesená zástava a výstražný tón sirény, to sú znaky, podľa ktorých obyvatelia Rudna nad Hronom v okrese Žarnovica už dobre vedia, že sa práve v miestnej strelnici Jaminá strieľa. Nejde totiž o žiadnu novinku. Strelnicou sa môže dedinka pochváliť už desaťročia. ,,Na začiatku sa strieľalo len tak, že bol zemný val. Až neskôr sa postavila budova strelnice. S jej stavbou sa začalo v 50. rokoch," spomína predseda miestneho streleckého klubu Milan Šinkovič s tým, že v tom období bol malým chlapcom.

Očarený balistik

Strelnica bola vo svojich začiatkoch určená len na streľbu z malorážnej pušky, pre záujem ju neskôr rozšírili aj o streľbu z pištole. ,,Približne 15 – 16 rokov dozadu sme si museli zavolať balistika, ktorý to bol prehliadnuť a dal nám súhlas. Páčilo sa mu najmä to, kde je strelnica situovaná, že to v okolí ešte nevidel," hovorí Šinkovič.

Ženy nevládzu držať pušky

V súčasnosti sa pracuje na oplotení strelnice. To zabráni vstupu cudzím ľuďom, ale aj divej zveri. Každý člen klubu je povinný odpracovať päť hodín do roka a zúčastniť sa na troch súťažiach.

Tréningy mávajú trikrát do týždňa, streľba nie je len výsadou mužov, chodia sem aj ženy. ,,Aj keď pomenej, v poslednom čase nám akosi vypadli, nevládzu pušky držať," pokračuje Šinkovič. Za chybu považuje fakt, že tomuto športu sa venuje aj čoraz menej detí.

Vychýrená v okolí

Klub momentálne približne 40 členov, pričom nejde len o miestnych, ale aj zanietencov tohto športu z okolia. ,,Chodia sem ľudia zo Žiaru nad Hronom, ale aj z Novej Bane a Banskej Štiavnice, členov máme aj z Kozároviec," dodal Šinkovič.

Foto: ilustračné

Na túto strelnicu v našom regióne si chodia zastrielať aj ľudia zo širokého okol
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM