Martin Károly Tlačové správy

Jediné stavebné pozemky v regióne s optickým pripojením!

Viete, kedy je ideálny čas na kúpu pozemku pod rodinný dom? Viete aké robia ľudia najčastejšie chyby? Viete, kde sa dá v okolí Žiaru kúpiť pozemok, na ktorom sú všetky inžinierske siete – plyn, elektrika, voda, kanalizácia a dokonca aj optická sieť?

Ilustračný obrázok k článku Jediné stavebné pozemky v regióne s optickým pripojením!
Foto: Martin Károly

Rady profesionála

Ak uvažujete o kúpe pozemku pod svoj nový rodinný dom, mali by ste zvážiť množstvo okolností, aby ste tak predišli budúcim komplikáciám a hlavne navyšovaniu ceny. Dlhoročné šetrenie, či vysoká hypotéka môže ľahko vyjsť nazmar.

Pri kúpe pozemku pod svoj vysnívaný rodinný dom, robia ľudia dve zásadné chyby,“ začína rozprávanie Ing. Boris Beniak, majiteľ žiarskej realitnej kancelárie Reality Service a špecialista na pozemky.

Chyba číslo 1: V snahe ušetriť ľudia kupujú čo najmenší pozemok

Ak chce človek stavať rodinný dom, musí počítať s investíciou cca 150 tisíc eur do stavby a cca 20 – 40 tisíc eur do pozemku v závislosti od jeho veľkosti, lokality, a štandardu inžinierskych sietí. Keďže investíciou do pozemku celý proces začína, ľudia si nahovárajú, že im stačí aj 400 štvorcov, hlavne aby minuli čo najmenej.

Výmera navyše im začne chýbať až keď sa do novostavby presťahujú a začnú ju užívať. Vtedy už majú opäť niečo našetrené a mohli by sa rozrastať – chceli by detské ihrisko, altánok, ohnisko, či bazén – no je neskoro. Ich dom je obklopený susednými plotmi a nie je sa kam pohnúť.

Chyba číslo 2: Pozemky nemajú všetky inžinierske siete

Cena pozemku môže byť často veľmi lákavá, no pozemku chýba jedna alebo viac nevyhnutných prípojok na inžinierske siete.

Pokiaľ predávajúci o nejakom pozemku vyhlasuje, že tento má všetky inžinierske siete, malo by to vyzerať nasledovne:

  • vodovodná prípojka ukončená na pozemku vrátane vodomernej šachty
  • plynová prípojka ukončená na pozemku ukončená hlavným uzáverom plynu
  • prípojka elektrickej energie ukončená na pozemku vrátane elektromera
  • kanalizačná prípojka ukončená na pozemku vrátane kanalizačnej šachty
  • telekomunikačná prípojka ukončená na pozemku (metalické pripojenie)
  • telekomunikačná prípojka ukončená na pozemku (optické pripojenie)
  • prístupová komunikácia s asfaltovým povrchom
  • verejné osvetlenie
  • obecný rozhlas

Pokiaľ vyzerá stavebný pozemok takto, stačí kupujúcemu naprojektovať dom, vybaviť naň stavebné povolenie a môže stavať.

Pokiaľ nie, musí k pozemku najprv siete pritiahnuť. Na to potrebuje absolvovať osobitné konanie na úradoch, súhlas vlastníkov okolitých nehnuteľností, súhlasy správcov sietí a v neposlednom rade aj kusisko šťastia, že v blízkosti je vhodný bod napojenia, z ktorého sa dá pripojiť.

Predstavte si, že k pozemku vedie cesta, je na ňom plynová aj elektrická prípojka, ale vodovodná už nie. Predávajúci Vám povie, že sa nemáte čoho báť, veď všetci v dedine majú studne. A čo ak predávajúcemu uveríte, pozemok kúpite, do studne zainvestujete a vode, ktorú tam nájdete, vyjdú na základe rozboru nevyhovujúce parametre?!

Pozemok, ktorý má kompletné inžinierske siete, môže na prvý pohľad pôsobiť drahšie, no v konečnom dôsledku môže vyjsť omnoho menej, nehovoriac o ušetrenom čase a nervoch.

Netreba zabúdať ani na komfort – je rozdiel, či máte vodovod alebo studňu, kanalizáciu alebo žumpu, optiku alebo metaliku.

Posledné pozemky v Novej Lutile!

Tie najvyššie požiadavky na prípojky spĺňajú pozemky v Novej Lutile. Žiadne iné stavebné pozemky v žiarskom okrese nemajú taký vysoký štandard. Poslednou čerešničkou na torte bolo dobudovanie optického pripojenia pre každý jeden pozemok tento mesiac. Sú to komfortné miesta v peknom prostredí. Mestskí ľudia určite uvítajú aj kanalizáciu, čo nie je bežný štandard v stavebných pozemkoch.

Z pôvodných 30-tich stavebných pozemkov sú voľné už len posledné 4.

Ideálny čas na kúpu stavebného pozemku je teraz – na jeseň, resp. v zime, keď majú ľudia dostatok času pripraviť si všetko potrebné – projekt domu a stavebné povolenie, aby sa na jar mohli pustiť do stavby samotnej. Pri dodržaní tohto harmonogramu je ideálne v prvom roku postaviť hrubú stavbu, tú nechať cez zimu vyzrieť, v druhom roku dom dokončiť a pred Vianocami sa nasťahovať.

Bližšie informácie získate na www.novalutila.sk alebo na webe realitky TU, prípadne priamo v ich kancelárii na Námestí MS v tzv. Bielom dome na prvom poschodí.

Kontakty:

Ing. Margaréta Matyášová
byt, dom, chata a nebytové priestory

email:: matyasova@reality-service.sk
telefon:: +421 905 909 908

Bc. Kvetoslava Antalová
byt, dom, chata a nebytové priestory

email:: antalova@reality-service.sk
telefon:: + 421 905 602 942

Ing. Boris Beniak
pozemky

email:: beniak@reality-service.sk
telefon:: +421 905 369 296

Mgr. Petra Sklenková
byt, dom, chata a nebytové priestory

email:: sklenkova@reality-service.sk
telefon:: +421 905 123 278

Jediné stavebné pozemky v regióne s optickým pripojením!
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM