Barbara Dallosová Rôzne

Jedna rana za druhou: Kajka (10) bojuje s bolesťou a trápením, zúfalá mamina prosí o pomoc!

Karolínka Šimková onedlho oslávi jedenáste narodeniny. Za pár rokov na tomto svete si pritom prešla už veľkým trápením. Ťažká diagnóza sa vždy vráti s úrokmi práve vtedy, keď už sa zdá, že by mohlo byť všetko v poriadku. Odhodlaná mamina za život dcérky bojuje, potrebuje však našu pomoc...

Ilustračný obrázok k článku Jedna rana za druhou: Kajka (10) bojuje s bolesťou a trápením, zúfalá mamina prosí o pomoc!
Zdroj: Dnes24.sk

Karolínka z Kremnice sa so zákernou diagnózou už narodila. Trpí kongenitálnou diafragmatickou herniou, jednoducho povedané, ,,dierou v bránici". Pod nôž musela ísť ešte ako bábätko a dôsledkom operácie pribudla diagnóza ileus, teda nepriechodnos­ť čriev.

V 5. mesiacoch začali Kajkine črevá pracovať a ďalej podstúpila fundoplikáciu žalúdka s plastikou. Ako vysvetľuje matka Zuzana Hrašková, v nasledujúcich rokoch bol zdravotný stav dievčatka bez komplikácií a žilo ako každé iné dieťa. Tento rok, presne na Veľkú Noc, sa ileus vrátil a kolotoč sa spustil znova.

Život 10-ročného dievčatka

Má byť plný hier a radosti a nie bolesti a utrpenia. Keď ale práve Karolínku zdravie poslúcha, má mnoho záujmov a radosť robí celej rodine.

,,Kajka je slušné, zlaté, dobré dievčatko. Má rada malé detičky, rada sa chodí kúpať, lyžuje, rada chodí na výlety… Navštevuje tiež ZUŠ v Kremnici, chodí na flautu a výtvarný odbor," hovorí mamina, ktorá sa o Kajku a jej 5-ročného bračeka Janka stará sama.

Veľkonočné nešťastia

Bolestivá diagnóza ileus udrela počas posledných dvoch rokov vždy v tom istom čase, počas veľkonočných sviatkov. Pred rokom 2014 bol Karolínkin stav bez komplikácií. Chodila do škôlky, nastúpila na základnú školu, poobedia trávila na spomínanej výtvarnej či hudobnej. Nádej na normálny život dievčatku opäť vzal apríl 2014.

,,Rast a pnutie vnútorných orgánov spôsobili ďalšie zrasty čriev, čo prerástlo do štádia úplnej nepriechodnosti obsahu čreva. Karolína sa podrobila 8 hodinovej operácii. Pri tejto operácii zistili novú prietrž bránice, cez ktorú prešiel žalúdok a črevá do hrudnej dutiny. Znovu bolo potrebné zopakovať plastiku bránice a presunutie orgánov do brušnej dutiny a odstrániť zrasty," vysvetľuje matka dieťaťa s tým, že po operácii sa mala Kajka opäť na chvíľu pokoj.

S ďalšou Veľkou nocou však prišla ďalšia rana. Tento rok sa ileus zopakoval a spustilo sa to znova – bolesti, hospitalizácia, 4 hodinová operácia, postupné odpájanie sond, čakanie na peristaltiku čriev, pomalé zvykanie si na stravu, prepustenie domov…

,,Po tom všetkom sa na prekvapenie ileus objavil zákerne rýchlo – už 3 týždne po poslednej operácii a bola nutná ďalšia operácia. Pooperačné zotavovanie sa tentokrát skomplikovalo. Prišli veľké bolesti, na ktoré jej nasadili opiáty," približuje Hrašková.

Rakúsky lekár chce Kajke pomôcť

,,Zúfalstvo a more otázok: Čo bude ďalej? Koľko ešte takýchto operácií musí prekonať? Do kedy tú bolesť vydrží? Ako jej pomôcť? Čo robiť ďalej? …. prežívanie bolesti pri pohľade na utrpenie vášho dieťaťa zdvojnásobená pocitom bezmocnosti, lebo jej nedokážete viac pomôcť," opisuje pocity zúfalstva Karolínkina mamina.

Ako vysvetlila Zuzana Hrašková, stav jej dcérky bol konzultovaný v Rakúsku u lekára Wolfganga Pumbergera na klinike Frauen und Kinderklinik v Linzi. Rakúsky odborník sa vyjadril, že s detským ileom má skúsenosti a chce malej pacientke pomôcť. Operácia v Rakúsku sa však odhaduje na 13 000 eur, pričom náklady na následná pooperačná starostlivosť ešte neboli vyčíslené.

,,Je jasné, že ani sumu za operáciu pooperačnú starostlivosť sa nepodarí uhradiť v plnej výške pomocou poisťovne. Moja finančná situácia na to nebude postačovať. Som zdravotná sestra, žiaľ, rozvedená s dvoma deťmi. Preto žiadame o pomoc nielen materiálnu vo forme akéhokoľvek príspevku, ale aj duchovnú (modlitba, sv. omša)," prosí o pomoc i podporu mamina odhodlaná bojovať za život svojho dieťaťa.

Číslo účtu, na ktoré môžete prispieť na Karolínkinu liečbu, kontakty a viac informácií nájdete na Karolínkinej webovej stránke.

Foto: súkr. archív Z.Hraškovej

Keď Karolínku poslúcha zdravie, je to usmiate dievčatko plné energie
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM