Barbara Dallosová Správy

Jesenné trhy v Žiari a okolí štartujú už onedlho: PREHĽAD, kedy a kde sa bude jarmočiť

Sladkastý burčiak, voňavé klobásky, lahodné trdelníky, desiatky stánkov s rozličným tovarom, adrenalínové kolotoče... Keď sa láme leto s jeseňou, v našom regióne vrcholí obľúbená sezóna mestských jarmokov a trhov. Kedy a kde nás tento rok čakajú?

Ilustračný obrázok k článku Jesenné trhy v Žiari a okolí štartujú už onedlho: PREHĽAD, kedy a kde sa bude jarmočiť
Foto: Martin Károly

Sezóna trhov, jarmokov a hodových slávností štartuje už v lete, mnohým známym jarmokom nášho regiónu ale obvykle patria až chladnejšie dátumy.

Jedným z najobľúbenejších jarmokov v regióne ja práve ten žiarsky. Jarmočenie neodmysliteľne patrí ku kultúre Žiarskej kotliny. Svätokrížania bývali vychýrení hurkári a jarmočníci. Zatiaľ čo kedysi sa u nás jarmočilo niekoľko ráz týždenne, v súčasnosti si Žiarčania užijú jarmočnú atmosféru raz za rok. Patrí jej vždy jeden z jesenných víkendov. Na Žiarsky jarmok sa vydávajú predajcovia i návštevníci z celého Slovenska. Tento rok sa bude starou časťou mesta jarmočná atmosféra rozlievať druhý októbrový víkend, teda 9.10. od 10:00 hod. do 22:00 hod. a 10.10. od 08:00 hod. do 18:00 hod. Písali sme TU. Žiarsky jarmok patrí medzi tie, ktoré si užijeme medzi poslednými. V okolí ale prvé trhy štartujú už o niekoľko dní.

Hoci kvôli nemu treba precestovať pár desiatok kilometrov, medzi Žiarčanmi má výlet na takzvaný handlovský jarmok tradíciu. Ten si ale tento rok neužijeme. Termín Baníckeho jarmoku bol avizovaný na 4.9. – 5.9, najnovšie ale handlovská radnica pre rekonštrukciu námestia podujatie zrušila.

O skutočne bohatej tradícii sa dá hovoriť i pri Radvanskom jarmoku v krajskej Banskej Bystrici. Ten už v minulosti patril medzi najväčšie a najznámejšie v celom Uhorsku. Túto sezónu bude Radvanský jarmok písať svoj úctyhodný 358. ročník, a to v dňoch 10.9. – 13.9.

V ten istý víkend, kedy zaplní Bystricu Radvanský jarmok, sa budú trhy konať i v obci Hronský Beňadik. V neveľkej dedinke ide o jednodňovku, stihnete teda pokojne i obe akcie. Beňadický jarmok 2015 je naplánovaný na 12.9. a spojený bude s 940. výročím prvej písomnej zmienky o obci. Druhý septembrový víkend bude na hodovačky bohatý, na dni 11.9 a 12.9. avizuje jarmok i mesto Žarnovica.

Posledným zatiaľ avizovaným jarmokom v regióne, ktorý stihneme ešte v septembri, je Novobanský jarmok. Ulice Novej Bane zaplavia trhovníci na konci septembra, 25.09. a 26.09.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM