Martin Károly Rôzne

Jubilejný ročník Bezroukovho memoriálu zrušili pre zlé podmienky

Kremnica 17. marca - Horské stredisko Skalka nebude cez víkend hostiť jubilejnú 65. edíciu Bezroukovho memoriálu v behu na lyžiach. Najtradičnejšie slovenské podujatie bielej stopy doplatilo na nevhodné snehové a poveternostné podmienky v Kremnických

Organizátori z MKL Kremnica ešte pritom v stredu večer dúfali, že preteky, ktoré sú aj stabilnou súčasťou kalendára Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) a Slavic Cupu, sa podarí zachrániť, nočný lejak ale zmaril ich nádeje. „Teplé počasie v kombinácii s dažďami znemožnil usporiadať podujatie na štadióne, no organizátori ešte pracovali na alternatívnej verzii na tých častiach tratí, ktoré boli ešte v dobrom stave. Po rannej obhliadke a následnej konzultácii s technickým delegátom FIS Zorou Honzlovou ale organizačný výbor usúdil, že súťaže už nie je možné pripraviť,“ informoval TASR šéf severských disciplín Slovenskej lyžiarskej asociácie Michal Malák a dodal: „Na tratiach nebol zo zimy dostatočný základ snehu a tak sa v tomto roku rýchlo strácal. Škoda, že zasnežovací systém na štadióne je nefunkčný, lebo technický sneh odoláva dažďu i teplému počasiu lepšie ako prírodný. Ak chceme tento šport ešte na Slovensku zachrániť a to nielen na súťažnej ale aj rekreačnej úrovni, mali by mať všetky trate zasnežovacie systémy, rovnako ako ich majú zjazdárske svahy.

V sobotu sa malo na Skalke bežať intervalovým štartom na 5 km (ženy a juniorky) a 10 km (muži a juniori), v nedeľu mala nasledovať súťaž s hromadným štartom na 7,5 resp. 15 km, po oba dni sa malo bežať voľne. Na Bezroukovom memoriáli sa mala pritom zísť s výnimkou Aleny Procházkovej celá slovenská špička. Procházková ako jediná Slovenka získala práva štartovať vo finále Svetového pohára vo švédskom Štokholme a Falune.

Zdroj: TASR ilustračné foto

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM