Barbara Dallosová Od Vás

Július zo Žiaru zažil rozčarovanie: Daroval krv vyše 70-krát, nemá nárok ani na plaváreň

Býva zvykom, že ľudia ktorí sa rozhodnú pravidelne dávať svoju krv tým, ktorí to potrebujú, bývajú odmenení. Výhody ako lacnejšie cestovanie či voľný vstup na športoviská sú ale v rukách mesta. Ako je to v Žiari?

Ilustračný obrázok k článku Július zo Žiaru zažil rozčarovanie: Daroval krv vyše 70-krát, nemá nárok ani na plaváreň
Zdroj: Webnoviny.sk

A bude ich viac

Podľa Alice Jasenákovej zo Slovenského Červeného kríža (SČK) bolo od roku 2005 po súčasnosť v Žiari nad Hronom a okolí ocenených 519 ľudí. ,,V októbri bude ďalšie oceňovanie, bude ich teda ešte viac,“ vysvetľuje Jasenáková. Práve plakety by mali byť zadosťučinením pre tých, ktorí sa rozhodnú dávať bez toho aby niečo dostávali. Aj napriek tomu sa ale samosprávy miest väčšinou snažia poskytnúť darcom výhody.

Prekvapený darca

,,Som držiteľom zlatej plakety, daroval som krv viac než 70-krát,“ hovorí Žiarčan Július (44). ,,Keďže to nerobím pre to, aby som z toho niečo mal, nikdy som ani nepátral po tom či to môže byť spojené s nejakými výhodami. Nedávno mi ale jeden známy, tiež držiteľ zlatej plakety z iného mesta hovoril, že on má lacnejšiu MHD, voľný vstup na plaváreň a pod., bol som prekvapený,“ vysvetľuje ďalej niekoľkonásob­ný darca.

Rozhodnúť môže len mesto

O podobných zvýhodneniach ale rozhoduje každé mesto zvlášť. V Žiari zatiaľ žiadny systém odmeňovania darcov nefunguje. ,,Mesto Žiar nad Hronom v súčasnosti neposkytuje viacnásobným darcom krvi žiadne výhody,“ potvrdil hovorca mesta Martin Baláž

,,Neviem aké by to boli pre mesto výdavky, ale ja by som napríklad voľný vstup na plaváreň určite využil,“ dodáva Július.

Máme aj najvyššie ocenenia

Júliusovi stačí už len niekoľko odberov aby sa z jeho zlatej plakety stala diamantová. Podľa Jasenákovej na ňu ženy potrebujú 60 a muži 80 odberov. Najvyšším ocenením je Kňazovického medaila, ktorú si darcovia vyslúžia za 100 a darkyne za 80 odberov. Toto vzácne ocenenie dostalo v žiarskom obvode od roku 2005 presne18 ľudí.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM