Martin Károly Rôzne

K prvej obnovenej kaplnke na Kalvárii pribudnú tento rok ďalšie tri

Banská Štiavnica 18. júna - Ďalšie tri obnovené kaplnky by mali tento rok pribudnúť na známej banskoštiavnickej Kalvárii. Členovia združenia Kalvársky fond, ktorí už tretí rok rekonštruujú túto kultúrnu pamiatku, by radi dokončili väčšinu prác aj na

Okrem toho by sme mali kompletne dokončiť aj náročné reštaurovanie súsošia Sedembolestnej Panny Márie a plánujeme celý kopec elektrifikovať. V bývalej farskej záhrade chceme navyše vybudovať prírodný amfiteáter pre väčšie podujatia,“ uviedol pre TASR predseda združenia Martin Macharik.

Združenie chcelo začať postupne rekonštruovať aj historickú aleju. Zo strany pamiatkového úradu sa ale stretli so žiadosťou na jednorazový výrub všetkých stromov. „S tým ale nesúhlasíme a tak sa aleja nebude vôbec rekonštruovať,“ konštatoval zástupca združenia.

Veľký úspech pri financovaní obnovy kalvárie mal projekt adopcie kaplniek. „Napriek tomu, že príspevok je 10.000 eur, v priebehu roka sme adoptovali skoro všetky kaplnky,“ pripomenul Macharik. Darcovia si ešte stále môžu vziať pod patronát jednu z 18 kaplniek a pomôcť tak s jej rekonštrukciou.

Pri obnove Kalvárie vlani veľmi pomohlo Ministerstvo kultúry SR a to prostredníctvom grantovej schémy Obnovme si svoj dom. Na báze desaťročnej zmluvy hlavnú časť financovania poskytuje Nadácia VÚB.

Podľa Macharika aj napriek tomu, že na kalvárii sa stále pracuje, turisti sú tam počas nadchádzajúcej sezóny vítaní. Môžu tak na vlastné oči uvidieť, ako postupuje rekonštrukcia. Kvôli mokrej jari sa však bude pracovať aj celé leto a tak miesto bude hlavne rušným staveniskom.

Veľkou tohtoročnou akciou na Kalvárii by mala byť pravidelná púť, ktorú organizujú 12. septembra, na sviatok Povýšenia kríža. „Tento rok máme šancu, že to už bude vo veľkolepom prostredí obnoveného Dolného kostola,“ podotkol Macharik.

Občianske združenie Kalvársky fond nadviazalo na zvyk z minulosti, kedy sa o jednotlivé kaplnky starali tzv. donori. Prispievali finančne a starali sa o udržiavanie kaplniek.

Prvými donormi v roku 2008 sa stali známe Štiavničanky, sestry Emília a Magda Vášáryové, ktoré si adoptovali prvú z 18 kaplniek, kaplnku č. 7 – „Ježiš na Olivovej hore“ .

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM