Martin Károly Rôzne

K šiestim mestským policajtom pribudol štvornohý strážca poriadku

Žarnovica 10. februára (TASR) - K šiestim mestským policajtom v Žarnovici pribudol v týchto dňoch nový kolega.

Nejde však o uniformovaného strážcu poriadku s pištoľou a policajnou čiapkou, ale o štvornohého vlčiaka, počúvajúceho na meno Chym.
„Mať cvičeného psa, ktorý pomáha pri odhaľovaní priestupkov či zamedzovaní páchania trestnej činnosti sa pomaly stáva štandardom u mestských polícií na celom Slovensku,“ povedal TASR mestský policajt a súčasne majiteľ psa Slavomír Bedenský. V regióne sú po Mestskej polícií (MsP) v Žiari nad Hronom druhí, ktorí sa rozhodli využiť služby cvičeného psa.
Chym podľa jeho majiteľa patrí k najlepším na Slovensku. Okrem toho, že vždy úspešne absolvoval predpísané skúšky, je aj vynikajúci pretekár. „V rôznych súťažiach v rámci kraja bol štyri razy prvý, tri krát druhý a dva razy tretí,“ podotkol Bedenský.
Cvičený vlčiak má pomáhať najmä pri upokojovaní rôznych šarvátok na území mesta či pri dohľadávaní a stopovaní zlodejov. Policajti vravia, že páchatelia trestnej činnosti sa niekedy viac boja cvičeného psa, ako strážcu poriadku s pištoľou.
Žarnovickí policajti už pripravujú pre svojho nového kolegu voliéru. Pes bude podobne ako oni poberať od mesta plat. „Dohodli sme sa, že magistrát zaplatí polovicu ročného poplatku za veterinárnu prehliadku a jedno euro na každý deň služby ako kŕmnu dávku,“ uviedol majiteľ.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM