Martin Károly Od Vás

Kalvárie v regióne, tip na veľkonočný výlet

Kalvárie v Hliníku nad Hronom, v Banskej Štiavnici a Hornej Rovni patria medzi nepoznané architektonické unikáty nášho regiónu. V Hliníku napríklad postavili murári Janovej Lehoty kostolík za necelé dva roky. Sochy nakupovali až v ďalekom Tirolsku.

[color=#cc0000]­[size=14]100 ročný unikát v Hliníku[/si­ze][/color] O výstavbe kalvárie na vrchu Zmina v Hliníku nad Hronom rozhodli jeho obyvatelia v roku 1901 a už o sedem týždňov sa začali kopať základy, na ktoré postavili murári z Janovej Lehoty kostolík.

Projekt vypracoval Karol Štencl z Novej Bane. Stavba mala mimoriadne tempo. Už v auguste roku 1901 bola ukončená hrubá stavba kaplnky a bol na ňu slávnostne umiestnený kríž. Stavba bola realizovaná z milodarov. Súčasne s končiacimi prácami na kostolíku bola budovaná aj golgota, na ktorú boli sochy zakúpené až v Tirolsku. Zvony na kostolíku sa rozozvučali 15. septembra 1902.

Obetaví obyvatelia Hliníka však prišli s návrhom vybudovať celú kalváriu, teda krížovú cestu umučenia Ježiša Krista. Bohatšie rodiny sa zaviazali, že budú financovať výstavbu jednotlivých kaplniek. V roku 1904 bola kalvária v Hliníku nad Hronom dokončená.

Veľkým úsilím a obetavosťou občanov vzniklo na vrchu Zmina ojedinelé architektonicky vyvážené dielo. Vyrástlo pred viac ako sto rokmi, no svojím estetickým spojením prírody a ľudskej práce si zaslúži naše ocenenie a obdiv aj dnes. Do dnešných čias odoláva kalvária nepriaznivým vplyvom a je považovaná za skutočnú perlu stredného Pohronia.

[size=14][color=#cc0000]­Autor diela neznámy[/color][/si­ze] Kalvária v Banskej Štiavnici je architektonicky jedinečné barokové dielo, ktoré tu vzniklo na vrchu Scharfenberg v rokoch 1744–1745. Pozoruhodné je najmä architektonické zasadenie do okolitého prírodného prostredia, má 23 stavebných objektov a množstvo umeleckých výtvarných diel v kaplnkách a kostoloch.

V súčasnosti sa na tomto jedinečnom objekte uskutočňuje dosť rozsiahla oprava. Hoci sa jedná o architektonicky špičkové dielo európskeho významu do dnes sa nepodarilo zistiť kto je jeho autorom. Iniciátorom výstavby diela bol jezuitský páter F. Berger. Sedemnásť kaplniek, dva kostoly a rad sôch tvoria jeden architektonický celok citlivo zasadený do jednej z najmladších slovenských sopiek.

Výstup na Štiavnickú kalváriu je náročný aj po fyzickej stránke no po krátkej ceste autom smerom na Štiavnické Bane sa hneď za Štiavnicou dostávame k odbočke do prava na Hornú Roveň prejdeme dedinou a pri opustenom baníckom závode sa dostávame pohodlnou prechádzkou ku kalvárii na Hornej Rovni.

[size=14][color=#cc0000]­Rozprávkový výhľad s Máriou Magdalénou[/co­lor][/size] Niektorí historici tvrdia, že táto kalvária je staršia ako kalvária v Banskej Štiavnici, no v skutočnosti to nie je historicky overené. Pri výstupe na nenáročný kopec nás čaká krásny pohľad na Banskú Štiavnicu a nad ňou tróniacu štiavnickú kalváriu.

V lipovej aleji je postupne za sebou umiestnených 6 zastavení, ktoré tvoria pieskovcové reliéfy so slovenskými nápismi. Žiaľ zubom času sú veľmi poznačené. Na vrchu kalvárie sa nachádzajú 3 kríže (Ježiš Kristus a dvaja lotri) a pieskovcové sochy Panny Márie a Márie Magdalény.

Nachádzate sa na vrchole kalvárie s vami je priamo v teréne Panna Mária a Mária Magdaléna a vy sa dívate na Banskú Štiavnicu, ktorej dominuje štiavnická kalvária.

** Richard Kafka **

Kalvarie v regione
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM