Barbara Dallosová Krimi Správy

Kamery, ktoré strážia Žiarčanov: Čo všetko už odhalili?

Kamery sú jedným z nástrojov Mestskej polície. Mesto sledujú 24 hodín denne a spozorujú pritom naozaj všeličo. Na čo si Žiarčania nedávajú pozor najčastejšie?

Ilustračný obrázok k článku Kamery, ktoré strážia Žiarčanov: Čo všetko už odhalili?
Zdroj: TASR

Chránená dielňa, v rámci ktorej šesť ľudí nepretržite sleduje žiarske ulice pomocou Monitorovacieho kamerového systému (MKS), funguje v Žiari nad Hronom od roku 2014.

Najčastejšie prehrešky

Ako prezrádza Správa o činnosti Mestskej polície (MsP), za minulý rok žiarska polícia zaznamenala 1 911 protiprávnych deliktov, z toho 457, teda takmer štvrtinu, zistili práve kamery. Za priestupky zistené prostredníctvom MKS bolo vyzbieraných 1 650 eur. Ako v správe konkretizuje náčelník MsP Róbert Šiška, z vyše štyristovky zachytených javov šlo väčšinou o priestupky, v troch prípadoch šlo o podozrenie z trestného činu.

,,Z hľadiska druhového posúdenia bolo zaznamenaných prostredníctvom kamier najviac priestupkov na úseku ochrany nefajčiarov a to až 216, čo predstavovalo takmer 47,26 % všetkých protiprávnych zistení zaznamenaných prostredníctvom MKS. Predstihli tak aj priestupky zaznamenané prostredníctvom kamier na úseku statickej dopravy, ktorých bolo 77 s podielom 16,85 % na celkovom objeme zistení. Na treťom mieste boli priestupky nerešpektovania zákazu požívania alkoholických nápojov na verejne prístupných miestach, a to 75 prípadov," ozrejmuje Šiška trojicu najčastejších prehreškov zachytených kamerami.

Nezodpovední psíčkari aj vyčíňanie vandalov v centre

Ďalej podľa správy nasledovali priestupky znečistenia verejných priestranstiev a nárast bol zaznamenaný aj u priestupkov na úseku chovu psov. Ostatných priestupkov bolo podľa správy 12, medzi nimi napríklad ukladanie odpadu mimo zberných nádob, poškodenie chalúpky na detskom ihrisku v parku či hrubé správanie sa – vyzváňanie na zvonce a kopanie do stromčekov na žiarskom námestí.

,,V troch prípadoch išlo o podozrenie z trestných činov (1× poškodzovanie cudzej veci sprejovaním, 1× podozrenie zo všeobecného ohrozenia a 1× prípad podozrenia z distribúcie drog a ich aplikácie na verejnosti), ktoré boli v riešení OOPZ," píše sa v dokumente o žiarskej MsP.

Miesta, kde sa stále niečo deje

Kamery sledujú ulice Žiaru na rôznych miestach, niektoré sú ale omnoho vyťaženejšie než iné. Rebríček v tomto ovládla kamera na takzvaných kockách (oproti autobusovej stanici), ktorá za minulý rok odhalila 255 priestupkov. Pod drvivú väčšinu z nich (188) sa podpísali fajčiari, ktorí neodolali cigaretke pri čakaní na autobus.

Druhou najvyťaženejšou kamerou je podľa čísel za minul rok tá pri budove súdu v centre mesta, treťou je kamera na na centrálnej autobusovej stanici.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM