Tlačové správy

Kandidát Ján Oravec: 5 dôvodov, prečo sa zúčastniť eurovolieb

Záujem politických subjektov o eurovoľby je rekordný. 29 politických strán nasadilo do predvolebného boja 333 kandidátov. Rekordný je však aj nezáujem občanov. Ak príde milión zo 4,4 milióna oprávnených voličov, bude to považované za vcelku dobrý výsledok.

Ilustračný obrázok k článku Kandidát Ján Oravec: 5 dôvodov, prečo sa zúčastniť eurovolieb
Zdroj: TASR

(politická reklama)

V eurovoľbách 2009 prišlo k urnám len 826 000 slovenských voličov, najmenej v celej EÚ.

Ľudia stále vnímajú europarlament ako niečo vzdialené a preto nepodstatné pre ich každodenný život. Nie je to správne. Tu je5 závažných dôvodov, prečo by stepodľa nás v strane SaS mali ísť voliť v nadchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu 2014:

1. Európska únia stojí na križovatke, buď sa zreformuje alebo zanikne.
Je čoraz jasnejšie, že Európska únia nemôže existovať v dnešnom stave. Mnohí predstavitelia EÚ dnes presviedčajú občanov, že potrebujeme „viac Európy“. Doteraz to však znamenalo len viac prerozdeľovania, viac byrokracie, viac míňania, viac zbytočných smerníc a viac korupcie. Aj preto občania dnes „Brusel“ vnímajú ako synonymum plytvania, strnulosti a nedostatku demokracie.

2. Treba voliť a podporiť tých, ktorí nechcú Európsku úniu rozpustiť, ale chcú dosiahnuť, aby fungovala lepšie.
Silný tlak na urýchlenie centralizácie a harmonizácie v EÚ má svoj protipól v náraste protieurópskych nálad. Odzrkadľujú sa v podpore politikov, volajúcich po vystúpení ich krajín z eurozóny, ba dokonca aj z Európskej únie. Proti extrémnym predstavám o Spojených štátoch európskych a proti euroskepticizmu treba postaviť eurorealizmus a vecnosť.

3. Vplyv EÚ inštitúcií, vrátane europarlamentu, je oveľa vyšší než si uvedomujeme. Brusel dnes ako na bežiacom páse prijíma normy pre najrôznejšie aspekty každodenného života, od veľkosti písma na etiketách tovarov, cez tvary ovocia a zeleniny, až po prestupy hráčov vo futbale. Úspech Európy je preto do veľkej miery podmienený tým, či a ako rýchlo sa podarí zásadne skrotiť toto regulačné šialenstvo.

4. Európsky parlament „produkuje“ veľa zbytočnej záťaže, preto doň treba zvoliť zástupcov, ktorí ju vylúčia.
Vo Veľkej Británii spočítali, že len od roku 2010 museli z Bruselu prevziať 3 600 smerníc a nariadení. Ich právny poriadok sa rozšíril o 13 miliónov slov. Len prečítať tento text by trvalo 92 dní. Nehovoriac o povinnostiach, príkazoch a zákazoch, ktoré sú v týchto textoch obsiahnuté. S tým treba skoncovať.

5. Európsky parlament je sám zdrojom veľkého plytvania, treba zvoliť tých, ktorí sa budú zasadzovať o jeho zastavenie. Symbolom európskeho plytvania a neefektívnosti je tzv. „parlamentný cirkus“, teda striedavé rokovania v Bruseli a v Štrasburgu. Len tento „cirkus“ stojí európskych daňovníkov viac ako 200 miliónov eur ročne. Riešením je jedno sídlo europarlamentu.

Ešte stále váhate voliť?

Ján Oravec,
kandidát SaS do eurovolieb s číslom 1

Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy. Jeho názory sa nemôžu spájať so stanoviskami a postavením siete portálov Global 24.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM