Barbara Dallosová Šport Správy

Kandidát na šéfa SOV Majzlík: V športe je postarané len o vrcholových reprezentantov

Na prezidenta Slovenského olympijského výboru (SOV) kandiduje aj riaditeľ žiarskej základnej školy. Ten predstavil svoju víziu.

Ilustračný obrázok k článku Kandidát na šéfa SOV Majzlík: V športe je postarané len o vrcholových reprezentantov
Zdroj: TASR

Uchádzač o funkciu prezidenta Slovenského olympijského výboru (SOV) Marian Majzlík pri štvrtkovej prezentácii svojej kandidatúry označil za najväčší problém slovenského športu prácu s mládežou.

Malá krajina je výhodou

Majzlík upozornil, že najčerstvejšie úspechy pod piatimi kruhmi dosiahli reprezentanti po tridsiatke, za ktorými je podľa neho veľká veková priepasť. Na pôde Národného športového centra (NŠC) hovoril o zmene zdola, medzi hlavné body jeho volebného programu patria nová organizačná štruktúra SOV či zastrešenie všetkých športov v SR, aby medzi nimi vznikol jednotný komunikačný kanál. Ďalej chce zriadiť oblastných profesionálnych koordinátorov športu, ktorí svojou pôsobnosťou budú odborne a finančne pokrývať celé územie Slovenska.

Malé územie krajiny považuje v tomto prípade za výhodu. Tvrdí, že zásluhou skromnejšej rozlohy sa dá spraviť systém, aký by nefungoval vo väčších štátoch. ,,Chýba nám systémové a koncepčné riešenie. Ťažkosti sú dole, kde absentuje báza koordinácie, ktorá zanikla v roku 1989. Spojitosť odvetví by mohol zabezpečiť práve Slovenský olympijský výbor. Ten už má zastúpenie v regiónoch formou olympijských klubov, ale chcel by som iniciovať koordinátorov na úrovni okresov s prehľadom o každom športe v danom regióne. Vzišli by z riadneho výberového konania, platil by ich SOV, stali by sa jedinými subjektmi spájajúcimi všetky športy," povedal Majzlík, podľa ktorého by mal zodpovednosť za výchovu mládeže prevziať štát.

Za týmto účelom by presadzoval legislatívne zmeny: ,,Sú nutné, dokážeme ich iniciovať. V športe je ako-tak postarané iba o vrcholových reprezentantov, o deti vôbec. V akomkoľvek kúte Slovenska žijú nádeje, ktoré potrebujú starostlivosť. Najtalentovanejší by mali byť zaplatení. Musíme zefektívniť systém pre všetky odvetvia, ak to neurobíme, bojím sa o budúcnosť športu. Priamo alebo nepriamo odznievajú rôzne patálie, športy navzájom súperia o prežitie."

Zdroj: TASR

Voľby nástupcu Františka Chmelára sa uskutočnia 26. novembra, myšlienka kandidovať skrsla Majzlíkovi už v roku 2012. ,,Bolo to po prvom športovom fóre, ktoré sa uskutočnilo štvrtého apríla 2012. Víťazom sa nechcem stať za každú cenu, rád by som prezentoval svoju víziu a uspel ňou. Nesledujem bočné ciele," vyhlásil Majzlík.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM