Martin Károly Iné športy

KARATE: Oravský pohár v striebornom šate

Po vianočných prázdninách sa karatisti z MŠK Žiar nad Hronom opäť pustili do práce a ani nie po týždni trénovania sa zúčastnili prvej súťaže v tomto kalendárnom roku.

Ilustračný obrázok k článku KARATE: Oravský pohár v striebornom šate
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

V Dolnom Kubíne sa konal 3. ročník Oravského pohára. Turnaj svojou menšou náročnosťou, no veľmi dobrou atmosférou je vhodnou príležitosťou dostať sa opäť do súťažného tempa. Turnaja sa zúčastnili prevažne kluby zo severu Slovenska a malým oživením bol aj jeden zahraničný klub z Poľska.

Sečkár a Tatárová strieborní

V disciplíne súborných cvičeniach kata mali Žiarčania troch pretekárov. Šimon Sečkár a Roman Debnár nastúpili v kategórii chlapcov do 10 rokov. Roman sa prebojoval do semifinále. Tu na súpera už nestačil, no v bojoch o tretie miesto nezaváhal a vybojoval si bronz.

Šimon očaril hlavne pekným nasadením a v ceste do finále porazil aj papierovo silnejších súperov. Vo finále bol však úspešnejší jeho súper, čo Šimonovi prinieslo zisk striebornej medaile. V kategórii dorasteniek skúsila šťastie Martina Tatárová, ktorá vo finále podľahla skúsenejšej súperke, no strieborná medaila ju určite potešila.

V disciplíne športový zápas kumite sa Žiaru taktiež darilo. Najmenší chlapci Šimon Sečkár a Adam Dolnický nastúpili v kategórii chlapci 8–9 rokov do 30 kg. Keďže obaja majú len 7 rokov, starší a vyšší súperi boli pre nich tvrdým orieškom. Obaja chlapci však ukázali odhodlanie podať čo najlepší výkon a do bojov sa pustili bez náznaku zaváhania. Napriek veľkej bojovnosti sa však tentoraz k medailám nedobojovali.

Staršie kategórie úspešné

Vo vyšších kategóriách to už bolo veselšie, keď sa všetkým ostatným pretekárom podarilo vybojovať medailu. Roman Debnár k bronzovej medaile z kata pridal striebornú z kategórie chlapci 8–9 rokov nad 30kg.

Natálka Rajčanová si v kategórii 10–11 ročných dievčat do 35kg vybojovala taktiež striebro. Jej staršia kolegyňa Nina Jelžová sa v kategórii 12–13 ročných dievčat nad 45kg taktiež prebojovala do finále. Tu so staršou a skúsenejšou pretekárkou viedla vyrovnaný zápas. Súperke sa podarilo zabodovať doslova v poslednej sekunde, čo pre Ninu znamenalo strieborné umiestnenie.

Martina Tatárová si v kategórii 14–15 ročných dievčat nad 54kg vybojovala bronzovú medailu a tak si domov odniesla nakoniec dve medaile ako Roman. Posledným našim súťažiacim bol skúsený pretekár Michal Výrostko.

Hrubá chyba rozhodcov

Michal v úvodných kolách súperom nedal šancu. Vo finále sa nedarilo ani jednému z chlapcov zabodovať, no vyššia aktivita na strane nášho pretekára naznačovala, že by sme sa mohli konečne prebojovať aj k zlatej medaile. Všetky naše nádeje však pochovali už unavení rozhodcovia, keď na konci zápasu uznali nášmu súperovi kop do bloku, čo je v karate neprípustné. Keďže išlo o priateľský turnaj, Michal toto rozhodnutie s rozvahou akceptoval a uzavrel tak žiarsku zbierku medailí striebrom.

„Celková bilancia 2 bronzové a 6 strieborných medailí dosiahnutá so siedmimi pretekármi je pekným štartom do nového roku. Pretekárom ďakujeme za predvedené výkony,“ slová trénerov po turnaji.

ĽUBOMÍR STRIEŽOVSKÝ

Karatisti na Orave
23
Galéria
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM