Martin Károly Iné športy

KARATE: Štyriak obhájil majstrovský titul

Tohtoročné Majstrovstvá Slovenska v karate starších dorastencov a juniorov sa konali v Trnave. Žiarski pretekári z Karate klubu MŠK Žiar nad Hronom opäť potvrdili, že patria medzi najlepších, keď hneď traja z nich si domov odniesli cenné kovy.

Ilustračný obrázok k článku KARATE: Štyriak obhájil majstrovský titul
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Úvodný ceremoniál bol okrem príhovorov určený aj vyhlasovaniu celkovým víťazom viackolového Slovenského pohára. Aj tu sme mali zastúpenie. Víťazmi Slovenského pohára vo svojich kategóriách sa stali Rastislav Štyriak a Michaela Ďurišová. Na odovzdávaní cien sa zúčastnil aj dnes už 70-ročný majster Takeji Ogawa (9. dan) – zakladateľ karate na Slovensku.

Milan Laurov tretí

Po slávnostnom nástupe sa rozbehla súťaž športového zápasu. Ako prvý do bojov nastúpil v kategórii starších dorastencov do 52 kg Milan Laurov. Výsledky z predchádzajúcich súťaží naznačovali, že z Milana vyrastá úspešný pretekár, čo aj Milan potvrdil na tomto významnom podujatí. Milan sa prebojoval úvodnými kolami do semifinále. Tu sa so súperom striedali vo vedení. Štyri sekundy pred koncom Milan ešte viedol, no v karate sa ide do poslednej sekundy, čo sa Milanovi stalo osudným. V boji o tretie miesto však už nezaváhal a súpera zdolal ešte pred ukončením časového limitu.

O druhú medailu sa zaslúžila Michaela Ďurišová, ktorá v kategórii starších junioriek nad 60 kg podobne ako Milan, neprešla cez semifinálový boj. V boji o tretie miesto však bola aj ona úspešná.

Štyriak obhájil titul

Najhorúcejším želiezkom v ohni bol junior Rastislav Štyriak, ktorý pred rokom nenašiel na Majstrovstvách republiky premožiteľa a tréneri pevne verili, že tomu bude tak aj tento rok. Rasťo prešiel hladko úvodnými kolami. Vo finále sa prvý ujal vedenia jeho súper, no Rasťo svojím aktívnym prístupom hneď dorovnal a potom už len svoju pozíciu upevňoval ďalšími bodovanými technikami. Nakoniec Rasťo zvíťazil vysoko 7:1 a z turnaja si odniesol okrem titulu Víťaza Slovenského pohára aj titul Majstra Slovenska v kategórii juniori do 61 kg.

Týmto víťazstvom sa mu pootvorila možnosť reprezentovať Slovensko na najbližších Majstrovstvách Európy. S celkovou bilanciou 1–0–3 sa Karate Klub MŠK Žiar nad Hronom umiestnil spomedzi 49 zúčastnených klubov na krásnom 5. mieste.
ĽUBOMÍR STRIEŽOVSKÝ

Žiarski karatisti na majstrovstvách Slovenska
15
Galéria
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM