Martin Károly Iné športy

Karatisti opäť úspešne: Z Velkej ceny Slovenska striebro, tri medaile aj zo Slovenského pohára

Žiarski karatisti MŠK Žiar nad Hronom sa po krátkej prestávke opäť vrátili na súťažné tatami. Dominika Veisová zachránila žiarsku výpravu ziskom striebornej medaily na Veľkej cene, v Slovenskom pohári skončili Žiarčania celkovo 12-ti z 55 družstiev.

Ilustračný obrázok k článku Karatisti opäť úspešne: Z Velkej ceny Slovenska striebro, tri medaile aj zo Slovenského pohára
Zdroj: Dnes24.sk

Veľká cena Slovenska v karate

Po niekoľko týždňovej pauze sa karatisti z MŠK Žiar nad Hronom opäť vrátili na súťažné tatami. 14. apríla 2013 sa v Bratislave konala Veľká cena Slovenska. Turnaj je určený pre vekové kategórie od 14 rokov. Tento rok sa na ňom stretlo 430 pretekárov zo Slovenska, Čiech, Srbska, Ukrajiny, Chorvátska, Poľska, Maďarska a Bieloruska. Turnaj je náročný aj z dôvodu, že naša reprezentácia na ňom zbiera cenné body pre nomináciu na Majstrovstvá Európy a sveta a tak na ňom štartujú aj pozvané zahraničné reprezentačné výbery.

Neúspešný začiatok

V disciplíne športový zápas kumite sme mali troch pretekárov. Rastislav Štyriak nastúpil v kategórii seniori do 60kg a žreb mu hneď do prvého kola pridelil ukrajinského reprezentanta – bronzového medailistu z posledných Majstrovstiev Európy. Prvá polovica zápasu bola bezbodová, no ku koncu zápasu ukázal svoje kvality náš súper a Rasťa z ďalších bojov vyradil.

Dominika zabojovala

V dorasteneckých kategóriách 14–15 ročných nastúpili Milan Laurov a Dominika Veisová. Milanovi sa nepodarilo prejsť prvým kolom cez neskoršieho víťaza. 13-ročná Dominika po ostaršení nastúpila do kategórie 14–15 ročných dorasteniek do 54kg.

Dominika je známa svojou bojovnosťou, ktorú preukázala aj tentoraz. V úvodných kolách sa nezľakla starších súperiek a postupne sa prebojovala do napínavého semifinále, kde na ňu čakala chorvátska reprezentantka.

Ani tu však Dominika nezaváhala a nakoniec sa prebojovala do vytúženého finále, kde jej bola súperkou slovenská reprezentantka. Tu Dominike ušiel úvod zápasu a skúsenosti a technické majstrovstvo našej súperky boli už nad jej sily. „Strieborná medaila však zachránila našu výpravu a mohli sme opäť konštatovať, že sme neobišli naprázdno,“ hovorí tréner žiarskych karatistov, Ľubomír Striežovský.

400 karatistov v Slovenskom pohári

Tretie záverečné kolo Slovenského pohára detí, žiakov a dorastencov v karate sa konalo 20. apríla v Žiline a zúčastnilo sa ho takmer 400 pretekárov z celého Slovenska. Vysoká účasť predznamenávala, že sa ide tvrdo bojovať o posledné body do celkového poradia a tým aj o nomináciu na Majstrovstvá republiky. Naši karatisti z MŠK Žiar nad Hronom sa svedomito pripravovali na tento dôležitý turnaj, čo nakoniec bolo vidieť aj na dosiahnutých výsledkoch.

Šimon Sečkár, celkový víťaz vo svojej kategórii

V disciplíne súborné cvičenia kata sa v najmladšej vekovej kategórii chlapcov 5–7 ročných podarilo Šimonovi Sečkárovi obsadiť tretie miesto. Bodová bilancia aj z predchádzajúcich 2 kôl ho celkovo v súčte vyniesla na prvé miesto a tak sa Šimon stal celkovým víťazom Slovenského pohára v tejto kategórii.

Pochvala patrí aj našim dvom menej skúseným pretekárkam Viktórii Pavlovej a Ester Šiškovej, ktoré sa prebojovali do druhého kola,“ dodáva Striežovský.

Kumite: Bronz pre Zdenka Vanku, zlato pre Rajčanovú

V disciplíne športový zápas kumite sa nám v najmladších kategóriách zo začiatku veľmi nedarilo, keď nám pretekári povypadávali už v úvodných kolách. Smolu pretrhol až Zdenko Vanka, ktorý sa v kategórii 10–11 ročných chlapcov do 40 kg prebojoval až do semifinále. Tu zo začiatku aj viedol, no koniec zápasu patril nášmu súperovi.

Zdenko tak nastúpil do boja o tretie miesto a tu sa mu podarilo opäť pekne zabojovať, keď zvíťazil.

V kategórii 10–11 ročných dievčat do 40kg nás veľmi potešila Natália Rajčanová, ktorá patrí medzi špičku vo svojej kategórii a nebolo tomu inak ani teraz, keď Natálka nenašla premožiteľku a tak ako aj na druhom kole opäť zvíťazila. „Je škoda, že na prvom kole neštartovala pre chorobu a tak celkové víťazstvo v Slovenskom pohári jej ušlo len o vlások,“ dodáva ďalej Striežovský.

Nesklamali ani mladší dorastrenci

V mladších dorastencoch /12–13 rokov/ nastúpili naši najskúsenejší pretekári a aj tentoraz ukázali, že je na nich spoľahnutie. Michal Výrostko na ceste do finále nedal svojim súperom najmenšiu šancu a vysokými bodovými rozdielmi sa prebojoval do finále hmotnostnej kategórie nad 50kg. V napínavom finále sa nakoniec z víťazstva tešil náš súper. Dievčatá sa tiež nedali zahanbiť. Dominika Veisová a Nina Jelžová nastúpili v kategórii nad 45kg.

Rozbehnutú Ninu v semifinále zastavila až neskoršia víťazka. V boji o tretie miesto však Nina svojou húževnatosťou porazila papierovo silnejšiu obávanú súperku. Dominika sa z druhej strany pavúka postupne prebojovala až do finále.

Vo finále na ňu čakala Ninina premožiteľka, ktorá má v tejto kategórii výškovú i váhovú prevahu. Dominika aj napriek zraneniu zabojovala bez rešpektu, no zvíťaziť sa jej nakoniec nepodarilo. Druhé miesto je však v tejto náročnej kategórii veľmi cenné.

Medailová bilancia 1 – 2 – 3 nám v celkovom hodnotení tohto turnaja priniesla 12. miesto spomedzi 55 zúčastnených klubov.

www.karatezh.sk

Žiarski karatististi opäť úspešne
25
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM