Martin Károly Kultúra

Karikaturisti vystavujú na Kremnických gagoch

Kremnica 26. augusta - Vernisáž diel domácich a zahraničných karikaturistov patrila dnes popoludní medzi prvé zo série podujatí jubilejného 30. ročníka európskeho festivalu humoru a satiry Kremnické gagy. V Múzeu mincí a medailí Národnej banky Sloven

Svoje humorné kresby a karikatúry vystavuje šestica výtvarníkov, ktorí sú nominovaní na medzinárodné ocenenie Zlatý gunár, návštevníci sa veľmi dobre pobavia na dielach a dielkach Nikolaja Arnaudova z Bulharska, Agaty Dudek z Poľska, Gerharda Geppa z Rakúska, Bélu Tettamamtiho z Maďarska, českého výtvarníka Lubomíra Lichého, ktorého typické postavičky sú známe aj u nás, a domáceho Boba Perneckého. Túto zostavu doplňuje „nesúťažná“ dvojica Pavol Mária Kubiš z Banskej Bystrice a český karikaturista Vlasta Zábranský.

Vo svete ojedinelou atrakciou vernisáže býva už tradične na kremnickej výstave dražba hárka čistého papiera formátu A3. Hárok vydražila návštevníčka z Bratislavy, ktorej ponuka 33 eur vyhrala. Na tento čistý hárok potom nakreslila dvojica výtvarníkov priamo pred zrakmi návštevníkov kresbu podľa voľného námetu. „Stalo sa už tradíciou, že niektorý z výtvarníkov priamo pri otvorení nakreslí na tento hárok svoj námet, ktorý ho v tej chvíli napadne, podpisom získava takto úspešný dražiteľ originálne dielo. To si hneď po dokončení odnáša domov, takže uvidia ho iba návštevníci, ktorí boli priamo pri jeho tvorbe. Pani, ktorá dnes hárok vydražila, prichádza na Kremnické gagy už viac rokov špeciálne kvôli tejto dražbe,“ povedala pre TASR autorka výstavy Janka Kolláriková, pracovníčka Múzea mincí a medailí NBS.

Zdroj: TASR Foto: Peter Kováč http://peter-kovac.com/avi

Gagy karikaturisti
22
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM