Martin Károly Kultúra

Katka Koščová sa o týždeň bude vydávať

Možno aj preto bolo z niekdajšej víťazky Superstar cítiť toľko energie, keď koncertovala v žarnovickej cukrárni Lucerna. Pomaly sa vracia na hudobnú scénu a o tom, čo má okrem blížiacej sa svadby nové nám porozprávala samotná Katka.

Momentálne o Vás v médiách nie je tak veľmi počuť ako po skončení Superstar, tak mi porozprávajte, čo máte nové?

  • Nového až tak veľa nemáme, asi pred rokom a pol sme vydali nový album, ktorý sa volá Nebotrasenie, tak to je také, že s tým koncertujem v podstate stále a stále máme nejaké koncerty. Ale, že by som mala niečo špeciálne nové, tak nič, ale hrávame v podstate stále.

** Spomenuli ste nový album Nebotrasenie, tak mi povedzte k nemu niečo bližšie.**

  • Je to album, ktorý sme vydali v marci v minulom roku, a on je trošku zvláštny v tom, že sa pri vydaní tohto albumu spojili tri druhy umenia. Urobili sme totiž k nemu booklet, ktorý je zároveň knihou a v rámci toho bookletu je zbierka básní Michala Baláža, ktorý je môj kamarát a zároveň nám občas píše texty. A takisto je v tej knihe zbierka obrazov od Jarka Onda, ktorý je takisto vynikajúci výtvarník a nejako sme sa tak spojili všetci a urobili sme album, ktorý ej zároveň v peknej knižke.

Kto sa textove podieľal na pesničkách v tomto albume?

  • Väčšinu textov som si napísala ja sama,dva texty napísal Mišo Baláž, jeden text napísala Silvia Kaščáková, jeden text je od pána Jána Štraserra a jedna skladba je ľudová pieseň.

** Kde najčastejšie čerpáte inšpiráciu?**

  • Túto otázku sa ma často pýta veľa ľudí, ono to príde tak samo od seba, z času na čas ma napadne nejaký motív ,alebo nejaké slovo a ja k tomu potom nabaľujem zvyšok a niekedy to ide samo a niekedy mi to nejde a potom to zahodím do kúta a vyberiem po dvoch rokoch a doplním. Možno som nemala asi správnu kapelu a veľakrát sa mi stáva, že napíšem veci a potom ich z nejakého dôvodu nedokončím, čiže každá pesnička má svoju budúcnosť.

Momentálne máte už tú správnu kapelu?

  • Myslím, že momentálne je to tá najlepšia kapela, hrám s nimi už tri roky a cítim sa veľmi dobre, aj keď teraz veľa hráme a máme už občas ponorkovú chorobu a lezieme si na nervy : )

Kde momentálne koncertujete?

  • Hlavne na Slovensku, občas hrávame v Čechách a pred dvomi týždňami sme hrali v Nemecku na jednom festivale.

Čo vám najviac dala Superstar? Môže byť, že práve Superstar vás vyšvihla „hore“?- Ja si myslím, že tá súťaž mi dala najviac to, že môžem robiť vlastné veci, pesničky. Lebo predtým som tak tomu neverila, že by som mohla robiť vlastné pesničky a že by mohli byť dobré. A teraz som zistila, že najlepšie je robiť vlastné veci, to, čo z vás môže ísť tak samo od seba von.

Toto boli možno tie pozitíva Superstar, ale v čom ste pociťovali vy negatíva tejto súťaže?

  • Asi tá výhra samotná nebola pre mňa to najlepšie, čo sa mi mohlo stať, vzhľadom na to akú hudbu robíme a akým smerom sa uberáme, pretože odo mňa ľudia očakávali úplne, úplne niečo iné a tým pádom som ja v ich očiach tak nejako padla, ako keby ich sklamala. Asi tá výhra nebolo pre mňa to pravé orechové. Keby som bola v tej situácii v akej som bola vtedy, tak by som sa prihlásila ešte raz, ale teraz už mám skúsenosti, tak už asi nie.

** Čo by ste si vo vašej muzikantskej kariére ešte želali?**

  • Ja by som chcela, aby sme sa stále ďalej zdokonaľovali, aby sme boli lepší v tom, čo robíme a mali stále inšpiráciu.

Momentálne sa pohybujete v inej žánrovej rovine. Prečo práve jazz, šanzón?

  • Mne sa už dávno páčil tento smer a možno doposiaľ som sa nechala nasmerovávať inými ľuďmi. Bolo však už toho dosť a mňa aj moju kapelu tento štýl baví a je to podľa mňa aj to, čo nám ľudia najviac doposiaľ „žrali“:)

Martina Štefanková

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM