Katarína Reiterová Rôzne

Kauza pančovaný alkohol: Krčmári v Žiari zákaz dodržali

Po tom, ako sa v Čechách, ale aj na Slovensku ľudia otrávili metanolom po vypití liehovín neznámeho pôvodu, vykonal Úrad verejného zdravotníctva SR kontroly na celom Slovensku. Krčmári v Žiari dodržali nariadenie nelievať alkohol nad 20% z Česka.

Spolu bolo od 12. do 28. septembra vykonaných 3 919 kontrol a vyšetrených 218 vzoriek liehovín. Všetky laboratórne vyšetrené vzorky vyhoveli na obsah metanolu,“ povedal zastupujúci hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Mimoriadne cielené kontroly vykonali v zariadeniach spoločného stravovania verejného typu, vrátane stánkov s rýchlym občerstvením a v iných zariadení s ambulantným predajom liehovín.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Žiari nad Hronom vykonal 69 kontrol a odobral 12 vzoriek. Našťastie, nenašiel predajňu, kde by bol porušený zákaz uvádzať do obehu, predávať a používať na území Slovenskej republiky liehoviny s obsahom etanolu od 20 % objemových vyrobených na území Českej republiky.

Ďalšie prípady otravy metanolom po konzumácii liehovín k 28. septembru u obyvateľov v Slovenskej republike neboli hlásené,“ dodal na záver Rovný.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM