Barbara Dallosová Rôzne Správy

Keď ešte miesto Mikuláša chodil Dedo Mráz: Archívne FOTO z dedinky pri Žiari

Nebolo to až tak dávno, keď bradatého deduška s plným vrecom sladkostí volali Dedo Mráz. Archív neďalekej dedinky ukazuje, že aj príchod Mikuláša podliehal móde...

Ilustračný obrázok k článku Keď ešte miesto Mikuláša chodil Dedo Mráz: Archívne FOTO z dedinky pri Žiari
8
Galéria
Zdroj: archív obce St. Kremnička

Na príchod bradatého deduška v červenom kabáte čakajú s radosťou v očiach predovšetkým deti. Mikulášovi patria v prvých decembrových dňoch kulturáky a námestia po celom Slovensku. Prináša so sebou rozprávky, zažína vianočné stromčeky a rozdáva balíčky.

Obec Stará Kremnička pri Žiari nad Hronom je známa svojím bohatým a dôsledným archívom. V tom, samozrejme, nechýbajú ani zábery takej udalosti, akou je príchod Mikuláša.

Pri pohľade na fotky je ale zrejmé, že aj tradícia podlieha trendom. Ako spomína aktivista a archivár so Starej Kremničky František Kovár, na fotke z roku 1986 (titulná foto) ešte bradatý pán niesol meno Dedo Mráz. Zábery tiež prezrádzajú, ako sa počas uplynulých desaťročí menil mikulášsky kostým.

Ako dodáva Kovár, krátky čas chodil Mikuláš po dedine na koči a roznášal darčeky, neskôr sa mikulášske programy presunuli do kultúrneho domu. Po krátkej pauze na prelome osemdesiatych a deväťdesiatych rokov sa mikulášska tradícia do obce vrátila a od roku 1991 chodí bradatý pán do Starej Kremničky každý rok. Pozrite si v našej galérii, ako sa dedinské oslavy Mikuláša menili v čase.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM