Barbara Dallosová Rôzne

Keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma: 5 vecí, bez ktorých by Žiar nebol Žiarom

Každé mesto má niečo „svoje“, niečo, čo je špecifické len preň. A Žiar nad Hronom nie je výnimkou. Pozrite si päť vecí, ktoré naše mesto už tak nejak vystihujú a akonáhle ich uvidíte, viete, že ste doma...

Ilustračný obrázok k článku Keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma: 5 vecí, bez ktorých by Žiar nebol Žiarom
Zdroj: TASR

Komíny priemyselného parku

Závod na výrobu hliníka, ktorý u nás vyrástol v päťdesiatych rokoch minulého storočia, spravil z nenápadnej dedinky Svätý Kríž nad Hronom priemyselný a moderný Žiar nad Hronom. V súčasnosti už hlinikáreň nefunguje ako jednotný komplex a výroba sa rozčlenila do niekoľkých súkromných spoločností, ktoré v jeho priestoroch sídlia. Komíny, ktoré sa týčia niekoľko desiatok metrov nad zemou ale návštevníkom avizujú, že na trase je naše mesto, a to aj z diaľky. Pre Žiarčanov vracajúcich sa do rodného mesta po dlhej dobe sú zase prvým signálom, že sú pár minút od domova.

Pozrite si aj: Takto to celé začalo: Archívne FOTKY z výstavby žiarskeho závodu!

Rieka

Ako už napovedá názov nášho mesta, preteká pod ním druhá najdlhšia rieka na Slovensku, Hron. Hron víta návštevníkov i domácich tesne pred vstupom do mesta. Po moste cezeň prechádza mnoho z nás denne. Okrem majestátnej rieky vidno pomedzi stromy od hlavnej cesty i jej mŕtve rameno. To je počas sezóny rajom rybárov, keď sa ho ujme mráz, je zase obľúbeným miestom na korčuľovanie.

Biely dom

Administratívnu budovu, ktorá je dominantou centra, nenazvú Žiarčania inak, než biely dom. Výšková budova je neodmysliteľnou súčasťou panorámy námestia. V hlavnej budove sídli množstvo inštitúcii, okrem iného i Mestská polícia. V pozdĺžnych prístavbách nájdete Mestský úrad, kde sedí i primátor, či sídlo Okresného súdu. Na budovu bieleho domu vidieť z rôznych častí mesta, z jeho strechy sa vám zase naskytne pohľad na Žiar ako na dlani.

Kaštieľ

Renesančno-barokový kaštieľ, ktorý dal v sedemnástom storočí postaviť arcibiskup Peter Pázmáň, má popredné miesto v kultúrno-historickom dedičstve nášho mesta. Kedysi bol kaštieľ letným sídlom banskobystrických biskupov. V súčasnosti slúžia priestory dýchajúce históriou Súkromnej obchodnej akadémii. V kaštieli pôsobil aj Štefan Moyses, ktorého meno nesie mimoriadne obľúbený priľahlý park so stáročnými lipami. Kaštieľ je výrazným historickým momentom nášho inak priemyselného mestečka.

Čítajte tiež: Žiarsky park odkrýva svoje tajomstvá: Štefan Moyses si tu vraj pálil slivovicu!

Planetárium

Takáto inštitúcia nesídli v každom meste. Hlavným cieľom Krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella je formovanie vedeckého poznania. Spolupracuje s mnohými významnými vedeckými inštitúciami na Slovensku, i za jeho hranicami. Do širokého spektra aktivít žiarskej hvezdárne patria i akcie pre verejnosť. Naše mesto preto vďaka školským výletom do planetária poznajú i žiaci z rôznych kútov Slovenska. Zapamätateľná je aj budova, v ktorej planetárium sídli. Zaujímavo členitá stavba s kupolou púta pozornosť už z diaľky.

Mohlo by vás zaujímať:

Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Žiari, do ktorých by ste mali zavítať

Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Žiari, o ktorých vie málokto

Rarita pri Žiari, o ktorej ste možno netušili: Do pňa starého duba sa zmestí niekoľko ľudí! FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM