Barbara Dallosová Krimi

Keď uvideli hroby svojich blízkych, zostalo im ťažko: Na žiarskom cintoríne sa vybúrili vandali

Mala to byť pietna návšteva cintorína, po príchode na hroby blízkych ale čakalo obyvateľov nášho mesta nepríjemné prekvapenie. Podľa náčelníka Mestskej polície vedú indície do osady Pod Kortínou.

Ilustračný obrázok k článku Keď uvideli hroby svojich blízkych, zostalo im ťažko: Na žiarskom cintoríne sa vybúrili vandali
Zdroj: TASR

S trpkou skúsenosťou s vandalizmom na žiarskom cintoríne sa niekoľko obyvateľov mesta obrátilo na žiarsku mestskú poslankyňu Veroniku Balážovú. Tá ich nemilý zážitok tlmočila ako interpeláciu na štvrtkovom (24.9.) zasadnutí Mestského zastupiteľstva.

Nepríjemné prekvapenie

,,Známi sa na mňa obrátili s tým, že im zostalo ťažko po návšteve hrobov na žiarskom cintoríne. Z hrobov im zmizli venčeky a pomníky mali popísané voskom. Vraj tam videli obyvateľov Kortíny, pracovníci tam už ale vo večerných hodinách nie sú," interpelovala Balážová s tým, že by bolo potrebné posilniť na cintoríne hliadky Mestskej polície.

Podľa náčelníka žiarskych policajtov Róberta Šišku spomenutý prípad občania na Mestskú políciu nenahlásili. ,,Viem, že v niektorých mestách sa stretávajú s takýmto vandalizmom na cintoríne, v Žiari nad Hronom to ale nie je bežné a neregistrujeme takéto prípady," uviedol.

Častejšími boli podľa slov šéfa mestských v minulosti drobné krádeže, s tými sa už ale nestretávajú. ,,Ľudia už sú poučení a dosť rozumní a vedia, že nemá zmysel dávať na hroby hliníkové vázy ani nič medené, kovové alebo také, čo by mohlo byť zaujímavé a cenné pre zlodejov," vysvetľuje náčelník.

Hliadky každý večer

I napriek malému množstvu nahlásených prípadov vandalizmu na cintoríne Šiška ubezpečil, že večerné hliadky na cintorín dozerať budú.

,,Zintenzívni sa hliadková služba na cintoríne v podvečerných hodinách, keď sa už schyľuje k tme. Kontroly sú zamerané práve na poškodzovanie pomníkov, drobné krádeže a poškodzovanie kvetinovej výzdoby. Sú indície, že to väčšinou robia obyvatelia osady Pod Kortínou, takže tak sú hliadky zaúkolované, aby sa práve na toto zamerali," dodal na záver Róbert Šiška.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM