Jaroslav Dodok Rôzne

Dočkajú sa študenti s ISIC-mi cestovania bez problémov?

Minulý týždeň sme vás informovali o nádejnom termíne 22.10., kedy by mali opäť začať platiť ISIC karty v MHD v Banskej Bystrici. Podľa našich informácií dopravca intenzívne pracuje v spolupráci s dodávateľom softwaru na odstránení závad platobného systému.

Ilustračný obrázok k článku Dočkajú sa študenti s ISIC-mi cestovania bez problémov?
Foto: Jaroslav Dodok

Ten v súčasnosti ešte stále neumožňuje akceptáciu niektorých druhov kariet.

Prečo však aj po tomto termíne stále nefungujú karty ISIC v autobusoch ako elektronické platidlo, sme sa opýtali priamo zástupcu dopravcu SAD Zvolen a člena predstavenstva spoločnosti DPM Banská Bystrica, a. s. – Mgr. Mareka Modranského: „Pokiaľ platobný systém bude vykazovať naďalej technické nedostatky pri akceptácii niektorých druhov kariet, vrátane ISIC, budeme odporúčať cestujúcej verejnosti len naše vlastné dopravné karty, ktoré v súčasnosti akceptujeme v autobusoch a trolejbusoch, a fungujú bez problémov. Cena tejto karty sa študentovi vráti pri bežnom používaní v MHD už po približne 1 až 2 týždňoch.“ – informoval Marek Modranský.

Chyby sa odstraňujú, softvér ešte nieje pripravený

Dopravca si uvedomuje dôležitosť problému a tlačí na dodávateľa softwaru, aby závady boli odstránené v čo najkratšom čase. Rada študentov mesta Banská Bystrica preto v stredu 24.októbra intenzívne pátrala po bližších informáciách :,, My sme dodávateľom softvéru do SAD Zvolen a ako hovorím, v súčastnosti tu prebieha upgrade systému. V akom stave je, vám neviem, alebo nemôžem povedať. To je otázka na SAD Zvolen" povedal predseda predstavenstva firmy EMTEST, Ladislav Heglas.

Študentská rada má však na vzniknutý problém iný názor: ,,Táto situácia je ako začarovaný kruh, v ktorom sú hracími panáčikmi a zároveň poškodenými práve študenti. S cestovaním na kartu ISIC im vznikajú zbytočné komplikácie, nehovoriac o finančných nákladoch," vysvetľuje predseda Jaroslav Dodok.

Komunikácia zlyháva, termín v nedohľadne

Podľa dostupných informácii v súčastnosti nieje určený žiadny konkrétny termín, kedy by už mali byť chyby v systéme odstránené. Situáciu komplikuje predovšetkým namáhavá a zdĺhavá komunikácia, ktorú považuje aj združenie CKM SYTS, ktoré je držiteľom licencie ISIC, za najviac problémové: ,,O zmene nemožnosti nabíjania kreditu sme neboli informovaní ani my. Ak by sme vedeli, že niečo také nastane, minimálne sme to mohli komunikovať prostredníctvom elektronických médií," reaguje Vladimír Jedlička.

SAD Zvolen poskytla dočasne verejnosti alternatívu pre ISIC formou vlastnej dopravnej karty, na ktorú sa dá dobíjať kredit. Dnes neexistuje pre dobíjanie kreditu iná možnosť, ako ju začať používať a s touto kartou šetriť nemalé peniaze pri každej jazde.

,,Dnes komunikujeme so všetkými kompetentnými, aby sa problém vyriešil čo najskôr. Napriek tomu však s aktuálnou situáciou nie sme spokojní a aj preto sme požiadali primátora mesta Banská Bystrica, aby nám problém pomohol vyriešiť. V študentských kruhoch sa verejne hovorí aj o možnom proteste, či iných formách prejavu nespokojnosti. Tieto možnosti budú predmetom nášho rokovania Rady študentov. Zatiaľ však študentom odporúčame, aby si vybavili kartu dopravného podniku, odložili si blok o zaplatení a všetky otázky intenzívne kládli predovšetkým na dodávateľa, ktorý má s upgradom systému problémy," uzavrel Jaroslav Dodok.

Ilustračné foto: isic.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM