Martin Károly Od Vás

Koliesko v Kokave nad Rimavicou – tip na jednodňový výlet

Kokava nad Rimavicou je na celom Slovensku známa, ako obec s bohatými folkloristickými tradíciami. V dňoch 5.až 8. augusta sa tu koná dvadsiaty a teda jubilejný ročník folklórneho festivalu s názvom Koliesko.

Obec sa nachádza v severnej časti okresu Poltár.

Festival začína už vo štvrtok Študentským seminárom o folklóre v procesoch komunikácie. V piatok sa od rána do neskorého večera rozbieha program spevov, tancov, ľudového jarmoku. Tento program bude pokračovať aj v sobotu a nedeľu a tak sa tu vystriedajú detské súbory a súbory dospelých. Počas dvadsať rokov trvajúceho sa tu vystriedali súbory z mnohých štátov Európy a sveta. V tomto roku vystúpia v sobotu večer súbory z Poľska, Maďarska, Lotyšska a Japonska.

V piatok večer o pol deviatej sa začína skutočná atrakcia kokavského Kolieska : Ozveny z vrchov a dolín – program z kokavských striech a balkónov, ozývajú sa fujary a píšťalky.

Atrakciou festivalu bývajú kokavské dvory, jednoducho, ako by boli v obci zrušené brány a návštevníci majú možnosť vstúpiť do dvora, kde ich čaká hudba a občerstvenie. Vo dvoroch je program a tak sú pre tento rok pripravené dvory . Tanečný dvor, Dvor kokavského spevu, Rybársky dvorDvor obce Sebechleby.

Väčšina programov sa odohráva v strede dediny, kde kontinuálne prebieha spomínaný jarmok ľudových remeselníkov.
Samotné podujatie je sprevádzané napríklad výstavami fotografií.

Návšteva Kolieska je ozaj zaujímavým a nevšedným tipom na jednodňový výlet, samozrejme osobným autom.

Richard Kafka

kokava
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM