Martin Károly Rôzne

Kolízia so zverou. A čo ďalej ?

Najviac dopravných nehôd pri stretnutí so zverou sa odohrá v mesiacoch máj až október v čase od 17.00 hod. do 1. hod po polnoci. Ak sme spôsobili zrážku so zverou, ako sa zachovať ďalej ?

Ak už došlo k dopravnej nehode odporúča sa volať políciu. Predovšetkým preto, lebo pri likvidácii poistnej udalosti by bez policajného zásahu mohli nastať ťažkosti s dokazovaním, či vodič v čase nehody nebol pod vplyvom alkoholu. Ďalej preto, lebo takto zrazenú zver si nemožno privlastniť. Kto by tak učinil, dopustil by sa trestného činu pytliactva v zmysle § 310 Trestného zákona, za čo môže byť odsúdený až na 2 roky odňatia slobody.

Pre políciu nie je problémom zistiť, ktorému poľovníckemu združeniu patrí uhynutá zver, taktiež dokáže zistiť kontakty na osoby, ktoré zver z cesty čo najrýchlejšie odstránia a prípadne sa postarajú, aby sa jej divina ešte viac neznehodnotila. Keď zver po nehode aj odbehne z cesty, obyčajne utrpí také vážne poranenia, na ktoré po čase uhynie. Poľovníci môžu zver so psami dohľadať, zachrániť ju, prípadne jej trápenie ukončiť.

Podľa štatistík možno s určitosťou uviesť, že najviac dopravných nehôd pri stretnutí so zverou sa odohrá v čase od 17.00 hod do 1. hod. po polnoci. Najväčšia frekvencia stretov je zase v období migrácie za potravou medzi lesnými a poľnými pozemkami, to je od mája do októbra, keď dozrieva prevažná časť poľnohospodárskych kultúr. Podľa zákona vodič, ktorý spôsobil usmrtenie alebo poranenie zveri, musí nahlásiť udalosť užívateľovi poľovného revíru, resp. orgánom policajného zboru SR, alebo miestnej samospráve. Manipulácia zo zverou po kolízii neprichádza do úvahy a ak ju vodič motorového vozidla odcudzí, dopúšťa sa trestného činu pytliactva. Voľne žijúca zver je podľa ústavy majetkom štátu, avšak ten je niekedy zastúpený organizáciou, ktorá užíva a obhospodaru­je revír.

Najčastejšími príčinami dopravných nehôd spôsobených pri strete so zverou býva neprimeraná rýchlosť a ľahkovážny prístup k dopravnej značke „ZVER“, ktorá upozorňuje, že v danej lokalite často prebieha cez cestu voľne žijúca zver. Ďalšími príčinami sú neprispôsobenie jazdy stavu a povahe vozovky a poveternostným podmienkam a nedostatočná predvídavosť vodičov.

/ js /

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM