Martin Károly Rôzne

Konateľov TopInvestu odsúdili za podvod na nepodmienečné tresty

Banská Bystrica 7. mája - Na sedemročný nepodmienečný trest odsúdil dnes senát Okresného súdu Banská Bystrica Jána H., konateľa nebankového subjektu TopInvest. Šesťročný nepodmienečný trest vymeral aj ďalšiemu konateľovi tejto spoločnosti Petrovi R.

Uznal ich vinnými zo spáchania trestného činu podvodu, ktorého sa mali dopustiť v spolupáchateľstve.

Obom mužom z východného Slovenska súd vymeral aj peňažný trest po 30.000 eur. Ak by marili jeho výkon, súd im určil náhradný trest, a to 12 mesiacov nepodmienečne. Takisto im zakázal na päť rokov vykonávať podnikateľskú činnosť. Lehota im začne až po tom, ako si odpykajú spomínané tresty. Predseda senátu pri zdôvodňovaní rozsudku uviedol, že sa naplnili všetky znaky spáchania trestného činu, z ktorého mužov obžaloval prokurátor. Rozsudok nie je ešte právoplatný. Voči verdiktu súdu sa odvolala obhajoba. Prokurátor sa k nemu vyjadrí v zákonom stanovenej lehote.

Obidvaja obžalovaní, ktorým hrozil až dvanásťročný nepodmienečný trest, mali podľa obžaloby vylákať od takmer 156 klientov približne 900.000 eur. Podarilo sa im to prísľubom vysokého zhodnotenia vložených peňazí, ktoré v niektorých prípadoch bolo až vyše 40 percent.
Ján H. spolu s Petrom R. založili spoločnosť TopInvest so sídlom v Banskej Bystrici v júni 1998, neskôr v Košiciach zriadili aj jej pobočku. Tvrdili, že budú stavať aj domy pre sociálne slabšie skupiny, mali tiež cestovnú i realitnú kanceláriu, vydavateľstvo svojho časopisu, ako i ďalšie aktivity, tie sa im však nevydarili.

Obžalobu na konateľov nebankového subjektu TopInvest Jána H. a Petra R. prijal senát Okresného súdu v Banskej Bystrici v septembri 2007. Prokurátor i obžalovaní vtedy na predbežnom prerokovaní obžaloby návrh na uzavretie dohody o vine a treste odmietli.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM