Barbara Dallosová Rôzne Správy

Kortína je morom plastového odpadu: Mesto zainvestuje do riešenia

S lokalitou pod Kortínou sa spája mnoho problémov, jedným z nich je i nakladanie s odpadom. Radnica plánuje v osade ďalšiu investíciu.

Ilustračný obrázok k článku Kortína je morom plastového odpadu: Mesto zainvestuje do riešenia
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Avizovaná hygienická stanica v miestnej osade už funguje. Obyvatelia lokality pod Kortínou v nej majú k dispozícii sprchy, automatickú práčku a zdroj pitnej vody, ktorý na tomto mieste doposiaľ chýbal. Ľudia z osady môžu služby využívať za poplatok, platia nabíjacou kartou.

Na ostatnom rokovaní žiarskych poslancov (22.5.) bolo v rámci tretej zmeny rozpočtu vyčlenených 40 000 eur na nové smetné koše v uliciach Žiaru a tiež 5 000 eur na vybudovanie nových odpadových stojísk pod Kortínou. Zamykateľné stojiská na kontajnery fungujú v uliciach mesta už roky, v osade budú novinkou.

,,Je to posun vpred, čo sa týka odpadu na Kortíne. Dnes je stav taký, že obyvatelia nosia odpad do veľkokapacitných kontajnerov a tie sa odtiaľ následne vyvážajú. Naším cieľom je umožniť, aby sa aj na Kortíne dalo separovať. Za odpad tam obyvatelia platia tri eurá za rodinu na mesiac. To samozrejme nepokrýva všetky náklady a práve preto chceme, aby sa tam separovalo," uviedol primátor Peter Antal s tým, že v osade sa nachádza veľa odpadu, najmä plastového, ktorý sa dá vyseparovať a zhodnotiť.

Ako dodal primátor, snahou mesta je obyvateľov Kortíny postupne učiť zaraďovať sa do normálneho života. ,,Je to potrebné, hoci sú vylúčení mimo mesta, hoci žijú v takých podmienkach, v akých žijú. Ako som spomínal, začali naplno využívať hygienickú stanicu, čo je v ich prospech, ale aj v prospech ostatných obyvateľov mesta, keďže deti z Kortíny chodia do mesta do škôl. Keď sme tam toto dokázali vybudovať a rozbehnúť, chceme pokročiť ešte ďalej," priblížil Antal.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM