Martin Károly Od Vás

Kostol plný zázrakov

Kostol Panny Márie Snežnej v Banskej Štiavnici /Frauenberský/ má 500 rokov. V tomto historickom meste iste nejde o rekord. Dnes už schátraná stavba v sebe ale ukrýva veľa tajomstiev a možno aj zázrakov.

[color=#ff0000]­Z histórie…[/co­lor]

O oslavovanie Panny Márie Snežnej, legenda hovorí, že v čase okolo roku 300 za čias pápeža Libéria žili v Ríme dvaja bohatí Rimania, ktorí chceli z vďaky postaviť chrám a Panna Mária im v sne dala znamenie, že na vŕšku kde bude do rána sneh by mal tento chrám stáť. Bolo to údajne 5. augusta, teda v čase najväčších horúčav v Ríme. Vršok bol do rána zasnežený a na tomto mieste bol vybudovaný chrám Panny Márie Snežnej, ktorá sa začala takto aj oslavovať. [color=#ff0000]** Unikátna klenba**[/color]

K oživeniu sviatku došlo u nás došlo v 15. 16. storočí a tak dal v Banskej Štiavnici takýto chrám vybudovať pod dievčenským vrchom banský podnikateľ a komorný gróf Erasmus Rossel v roku 1512. Údajne je v ňom pochovaná aj jeho dcéra. Neskôr bola loď zväčšená na náklady mesta v roku 1580. Po oprave bola v kostole realizovaná najcennejšia stavebná pamiatka- unikátna krúžená rebrová klenba. Na stenách chrámu sú zvyšky gotických reliéfov. V Banskej Štiavnici lepšie poznajú kostol, ako Frauenberský.

[color=#ff0000]­Nezhorela len drevená plastika Panny Márie[/color]

Pri prechode frontu v roku 1945, to bol jediný kostol v Banskej Štiavnici, ktorý zasiahol granát Červenej armády, zničil šindľovú strechu s drevenou vežičkou spôsobil požiar pri ktorom zhorelo niekoľko desiatok nemeckých vojakov. Pri požiari sa ale zachovala do dnešných čias oltárna soška Panny Márie, ktorá pri tom strašnom požiari nezhorela.

Od roku 1945 už kostol neslúži na vykonávania cirkevných obradov. Dosť dlhé roky chátral, až bol nakoniec prerobený na dom smútku. Predkladám staré fotografie, myslím si, že sú neskutočne zaujímavé.

Richard Kafka

Kostol BS
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM