Katarína Reiterová Rôzne

Krajský súd potvrdil rozsudok: Slaská cez 145 000 eur súkromnej firme platiť nemusí

Krajský súd v Banskej Bystrici ako druhostupňový súd potvrdil rozsudok Okresného súdu v Žiari, ktorý zamietol žalobu spoločnosti Azex voči obci Slaská. Spoločnosť žiadala náhradu škody 145 677 eur.

Ilustračný obrázok k článku Krajský súd potvrdil rozsudok: Slaská cez 145 000 eur súkromnej firme platiť nemusí
Foto: Zuzana Jakubičková

Slaská je v súdnom konaní so spoločnosťou Azex s.r.o. už od roku 2008. Predmetom sporu je nedodržanie predkupného práva zo strany obce na viac ako 60 hektárov pôdy a lesných pozemkov, ktoré mala spoločnosť od dediny v prenájme. Spomínané pozemky, po jednostrannom odstúpení od zmluvy zo strany obce, Slaská predala za symbolickú sumu pozemkovému spoločenstvu v dedine.

„Rozsudkom krajského súdu sa potvrdilo naše prvotné vyjadrenie, že sme nikomu škodu nespôsobili. Iba sme napravili krivdu z minulosti a vrátili pôdu predkov ich právnym nástupcom cez miestne pozemkové spoločenstvo,“ povedal nám k téme starosta obce Slaská Daniel Gelien a dodal, že: „V minulosti som dal verejný prísľub, že ak by obec túto pôdu nevrátila, vzdám sa funkcie starostu obce. Dnes môžem konštatovať, že zostavám starostom obce i naďalej.“

Súd v Bystrici potvrdil rozsudok v prvej polovici decembra minulého roku. Spor však začal ešte v roku 2008, kedy spoločnosť Azex zažalovala obec Slaská za nedodržanie predkupného práva na prenajaté pozemky.

Viac k celému súdnemu sporu nájdete TU: Slaská vedie súdny spor o takmer 146 tisíc eur a TU: Nekonečný súdny spor v Slaskej pokračuje

O vyjadrenie, či sa spoločnosť Azex s.r.o. bude ďalej domáhať vyplatenia náhrady škody sme požiadali aj konateľa spoločnosti Milana Sekeru. „Spor ukončený nie je,“ povedal nám stroho.

Podľa Krajského súdu v Bystrici je rozsudok správny a spravodlivý

Podľa hovorkyne Krajského súdu v Banskej Bystrici Niny Spurnej podľa odvolacieho súdu je rozhodnutie okresného súdu v Žiari dostatočne preskúmateľné a presvedčivé.

„Je nepochybné, že navrhovateľ neuniesol dôkazné bremeno a nepreukázal uplatňovaný nárok tak, ako ho počas konania prezentoval. Nebolo preukázané, že odporca by v prípade, ak by nehnuteľnosti nepriviedol na pozemkové spoločenstvo, tieto vôbec v dohodnutej lehote ponúkol na predaj a už vôbec nie, že by tak urobil za sumu 1 korunu, čo vyplynulo aj z vôle odporcu zistenej v konaní. Z ničoho nevyplynulo, že by navrhovateľ mohol dôvodne očakávať zväčšenie svojho majetku o žalovaný nárok,“ vysvetlila nám ďalej hovorkyňa Nina Spurná.

Krajská hovorkyňa Spurná nám ďalej povedala, že zo stanoviska odporcu, teda obce Slaská nepochybne vyplynulo, že pozemkovému spoločenstvu previedol vlastníctvo k sporným nehnuteľnostiam z dôvodu uplatneného nároku titulom reštitúcie, s čím sa podrobne zaoberal aj prvostupňový súd.

„Pokiaľ by nedošlo k uplatneniu tohto nároku pozemkovým spoločenstvom, z ničoho nebolo preukázané, že by navrhovateľ mohol očakávať, že mu nehnuteľnosti ponúkne na odpredaj za tak malú sumu. Porušením predkupného práva odporca nezabránil majetkovému prospechu navrhovateľa v rozsahu uplatneného nároku, pretože takýto nárok nemohol byt očakávaný, ani hypoteticky. Je zrejmé, že za obvyklých podmienok by odporca nehnuteľnosti navrhovateľovi neodpredal za 1 korunu. Z týchto dôvodov odvolací súd považuje rozsudok za správny, spravodlivý a zákonný,“ dodala hovorkyňa.

Proti tomuto rozsudku však odvolanie nie je prípustné, či spoločnosť Azex podala nejaké mimoriadne odvolanie nevieme. „Zatiaľ nebolo do spisu doručené,“ potvrdila nám Spurná.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM