Martin Károly Kremnica

Kremický parlament naďalej nefunkčný. Postup primátorky preveruje prokuratúra

Ďalšie mimoriadne zastupiteľstvo v Kremnici bolo už štvrtýkrát neuznášaniaschopné. Primátorka ho opäť zvolala na 9-tu hodinu. Do rokovacej miestnosti prišli len štyria poslanci. Vec začala skúmať aj okresná prokuratúra v Žiari.

Ilustračný obrázok k článku Kremický parlament naďalej nefunkčný. Postup primátorky preveruje prokuratúra
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Nádeje kremnickej primátorky Zuzany Balážovej o tom, že poslanci sa po dovolenkách zúčastnia zasadnutia parlamentu sa dnes opäť rozplynuli. „Je to neštandardná situácia. Pravdupovediac ani zákon o obecnom zriadení takúto situáciu nerieši, lebo nepredpokladá, že by sa poslanci nezúčastňovali zasadnutí,“ hovorí Zuzana Balážová bezprostredne po ďalšom predčasnom skončení dnešného zastupiteľstva.

Patová situácia

Podľa nej je ale základnou povinnosťou poslanca zúčastňovať sa rokovaní. „Píše sa to aj v zákone o obecnom zriadení,“ dodáva. Deviati poslanci, ktorí sa dnešného parlamentu nezúčastnili, poslali primátorke ospravedlnenky. „V lete tvrdili, že musia počas dovoleniek zastupovať kolegov a že nemôžu odísť z práce. Dovolenkové obdobie už skončilo, no zdá sa že zas nemôžu odísť z práce, napriek tomu, že zamestnávateľ ich musí uvolniť,“ komentuje neprítomnosť poslancov Balážová.

Pravdepodobným bodom sporu je termín zvolávania zastupiteľstiev. Väčšina poslancov by privítala, keby sa rokovania uskutočňovali v popoludňajších hodinách, tak ako tomu bolo do leta. Poslanci to pred časom vyjadrili aj v otvorenom liste. Viac TU: Mestský parlament naďalej nefunkčný: Primátorka a poslanci si postavili hlavy

Po skončení zastupiteľstva sme oslovili aj poslankyňu Kláru Popovú a poslanca Milana Žabku. Odmietli sa však vyjadriť.

Prípad preveruje okresná prokuratúra

Okresná prokurátorka si odo mňa vyžiadala podklady, ktoré sa týkajú tejto situácie,“ uviedla dnes v rokovacej miestnosti kremnická primátorka.

Podnet, podľa zástupcu hovorcu krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici, Romana Krúpu, podala generálna prokuratúra v Bratislave na základe vysielania rozhlasovej stanice Regina. „Vec bola ešte 19.augusta postúpená na priame vybavenie Okresnej prokuratúre Žiar nad Hronom.Tamojšia okresná prokuratúra si vo veci vyžiadala podklady potrebné pre posúdenie zákonnosti postupu primátorky. Vec Okresná prokuratúra v Žiari nad Hronom zatiaľ nevybavila,“ dodáva Krúpa.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM