Martin Károly Kremnica

Kremnica dostala 275 000 Eur na obnovu pamiatok

Na záchranu a obnovu kultúrnych pamiatok v Kremnici pôjde tento rok približne 275.000 eur. Tieto finančné prostriedky dostane mesto v roku 2012 zo štátneho rozpočtu SR, pričom dotácia je viazaná na záchranu a obnovu kultúrneho dedičstva.

Mestskí poslanci už rozhodli, ktoré pamiatky sa do zoznamu dostali, a ktoré si budú musieť na opravu ešte počkať.

Poslanci vybrali tie investičné akcie, ktoré považujú pre tento rok za najdôležitejšie,“ podotkla viceprimátorka a mestská poslankyňa Lujza Pračková (SDKÚ-DS). Do zoznamu sa dostala napríklad reštaurátorská obnova okien na čelnej fasáde radnice a rekonštrukcia vestibulu radnice, rekonštrukcia schodov na faru na Štefánikovom námestí, vypracovanie dokumentácie na obnovu Zechenterovho domu či projektovej dokumentácie na rekonštrukciu budovy, v ktorej sídli knižnica.

Najviac finančných prostriedkov z dotácie poputuje na časť obnovy Zechenterovej záhrady v mieste pôvodného detského ihriska. „Pôjde napríklad o búracie práce, odvoz oporných betónových múrov, úpravy brehov a podobne s tým, že tieto práce budú prípravné pre dobudovanie detského ihriska, parkového mobiliáru a oplotenia,“ dodala Pračková.

Z týchto prác sa podľa jej slov bude v roku 2012 realizovať len časť, zvyšok v nasledujúcich rokoch. Peniaze z dotácie, ktoré sú schválené, je pritom potrebné vyčerpať do konca roka 2013. Pamiatok, ktoré by v meste potrebovali obnovu, je viac. Do zoznamu sa pre tento rok nedostal napríklad Bellov dom či vypracovanie projektovej dokumentácie na Červenú vežu.

Zdroj: TASR Foto: Žiar24

Kremnica radnica
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM