Martin Károly Kremnica

Kremnica láka návštevníkov aj na historické stroje v mincovni

Kremnica 19. mája - Návšteva mincovne, v ktorej sa pred očami turistov postupne dávajú do pohybu historické stroje i prehliadka podzemia v štôlni Andrej sú podľa Zuzany Tileschovej z Informačného centra mesta Kremnica jeho najzaujímavejšie atrakcie.

Zachovaný súbor historických raziacich strojov značky Vulkan v priestoroch pôvodnej starej raziarne tvorí technickú historickú pamiatku nadnárodnej kategórie,“ priblížila Tileschová. Prechádzka podzemím v Banskom múzeu – štôlni Andrej vráti návštevníka takmer o 400 rokov späť a ponúkne mu pohľad na ručne kresané prepojovacie komíny, ohňom dobývané štôlne či nekonečné chodby.

Podľa Tileschovej turistov zaujme aj Múzeum gýča. „Najväčšia zbierka gýčov je európsky unikát s certifikátom Slovenský rekord a obsahuje vyše 444 exponátov.“ Múzeum vzniklo z recesie v rámci Kremnických gagov. „Ľudia sem nosia gýče napríklad zo svojich domácností, ako skleneného jeleňa a ďalšie,“ dodala.

Návštevníci Kremnice si môžu prezrieť aj ojedinelú pamiatku stredovekého osídlenia, mestský hrad. V jeho areáli stojí dominantný gotický Kostol sv. Kataríny, do ktorého bol nainštalovaný moderný organ, jeden z najkvalitnejších na Slovensku.

Kremnica pripravila na leto aj bohatý kultúrny program, napríklad festival husľového virtuóza Petra Michalicu, prestížny medzinárodný organový festival Kremnický hradný organ. Návštevníci sa môžu tešiť tiež na 30. ročník Stredoeurópskeho festivalu humoru a satiry Kremnické gagy. Kremnické kultúrne leto ponúkne i množstvo menších koncertov či divadelných predstavení.

Tileschová dodala, že minulú letnú turistickú sezónu síce zaznamenali mierny nárast návštevníkov, predovšetkým jednodňových turistov. „Hlavným cieľom, ktorý je zakotvený v koncepcii rozvoja cestovného ruchu mesta, je predĺženie pobytu návštevníkov v Kremnici,“ dodala Tileschová.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM