Rôzne Správy

Kremnica nakúpi za státisíce eur: Mesto modernizuje odpadové hospodárstvo

Mestské kompostovisko rozšíria o novú techniku. Kompost tak budú môcť využiť aj Kremničania.

Ilustračný obrázok k článku Kremnica nakúpi za státisíce eur: Mesto modernizuje odpadové hospodárstvo
Zdroj: TASR

Mestské kompostovisko v Kremnici rozšíria o novú techniku, vďaka ktorej budú môcť mestské technické služby spracovávať aj biologicky rozložiteľný odpad. Podľa vedúceho oddelenia technických služieb kremnického Mestského úradu Petra Groscha mesto v najbližšom čase zakúpi zvozovú techniku, ale aj technologické zariadenia.

Technika by mohla byť v lete

Vybavenie zakúpia z nenávratného finančného príspevku vo výške 546 231 eur, ktoré Kremnica získala z operačného programu Kvalita životného prostredia. Na projekte sa podieľa sumou 28 749 eur aj z vlastného rozpočtu.

,,Vďaka projektu sme vyriešili zvoz tohto odpadu v meste Kremnica a zároveň techniku na kompostovanie. Kým doteraz trval vznik kompostu približne 1,5 roka, touto technológiou sa proces skráti na približne štyri mesiace," priblížil Grosch.

Súčasťou projektu je zakúpenie traktora, drviča drevného odpadu, kĺbového nakladača, rotačného triediča, BIO rezacieho a miešacieho vozidla, stranového mulčovača, vlečky s hydraulickou rukou, neseného prekopávača a kontajnerov. ,,Všetky verejné obstarávania máme ukončené, predpokladám, že techniku by sme mohli mať v lete," dodal Grosch.

Kompost môžu využiť aj Kremničania

Kompost z mestského kompostoviska budú môcť využívať aj obyvatelia. Podľa Groscha by chceli zaviesť pravidlo, že tí, ktorí odpad na kompostovisko donesú, si budú môcť rovnaké množstvo z kompostu aj zobrať na vlastné účely.

Aktuálne pripravujú kremnické technické služby aj ďalší projekt, a to na biologicky rozložiteľný komunálny odpad. Približne 60 000 eur by chceli získať z Environmentálneho fondu na zariadenie na jeho spracovanie a zakúpenie nádob.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM