Barbara Dallosová Kremnica

Kremnica nasleduje trend zo svetových metropol: Super nápad s knihami v meste!

Po európskych metropolách či mestách v zámorí patrí aj Kremnica medzi miesta, ktorých filozofiou je že knihy nemusia byť len zavreté v knižnici. Tie teraz nájdete po celej Kremnici, možno aj na miestach kde by ste ich nehľadali, pozrite...

Ilustračný obrázok k článku Kremnica nasleduje trend zo svetových metropol: Super nápad s knihami v meste!
Zdroj: Dnes24.sk

Radšej do vašich rúk než do zberu

Unikátny projekt Knižnica na ulici sa v Kremnici spustil začiatkom tohto týždňa. Je to vlastne akási služba občanom mesta a zároveň nový pohľad na pohyb kníh medzi ľuďmi. ,,Knihy ktoré sú vyradené alebo darované by sme mali dávať do zberu, čo je nám ale niekedy naozaj ľúto. Poskytujeme ich preto rôznym inštitúciám v meste, kde si možno ešte nájdu svoje využitie,“ vysvetľuje Peter Lysek, riaditeľ Knižnice Jána Kollára v Kremnici.

Kde ich hľadať?

Knihy ktoré vám cestou po Kremnici brnknú do nosa môžete použiť rôzne. Prečítať si ich, vziať domov, darovať ďalej, alebo na miesto kde ste ich našli jednoducho vrátiť. Vyradené knihy teda vďaka projektu nekončia, práve naopak, vydávajú sa na celkom novú cestu.

,,Nejaké knihy sme umiestnili do čajovne, ďalšie do relaxačného centra na Skalke alebo do kina Akropola,“ vymenúva Lysek.

Svetová Kremnica

Hoci projekt funguje len od pondelka, mnohí si ho už stihli obľúbiť. ,,Reakcie sú pozitívne, viem že napríklad v kine sa polička s knihami stretla s úspechom okamžite,“ hovorí spokojne Lysek. ,,Je to niečo čo je vo svete bežné, vyradené knihy ďalej migrujú medzi ľuďmi. Tam sú na to ale aj pouličné stánky, zastrešené priestory kde sa knihy ukladajú, čo je už trochu nákladné,“ vysvetľuje na záver pôvod celého projektu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM