Katarína Reiterová Kremnica

Kremnica sa pýši ďalšou raritou: Dub z historickej záhrady sa stal stromom roka!

Práve dnes sa konalo vyhlásenie ankety Strom roka 2013. Víťazom sa stal 350-ročný Dub letný, ktorý rastie v Kremnici. Pozrite, čo strom za víťazstvo získa.

Ilustračný obrázok k článku Kremnica sa pýši ďalšou raritou: Dub z historickej záhrady sa stal stromom roka!
Foto: Katarína Reiterová

Už jedenásty ročník ankety Strom roka vyhlásila v apríli tohto roku Nadácia Ekopolis. Jej cieľom je upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie.

Do májovej uzávierky prišlo do Nadácie Ekopolis 65 stromov z celého Slovenska. „Prihlásených bolo 16 druhov drevín, pričom tradične prevažovali lipy a duby,“ povedal Milan Hronec, programový manažér Nadácie Ekopolis. Z prihlásených stromov vybrala porota začiatkom júna 12 stromov, medzi mini aj Dub letná z Kremnice či Buk lesný zo Žarnovice. Verejné hlasovanie o víťaza ankety sa začalo 11. júla a trvalo do konca septembra tohto roku.

Víťaz má výšku 21 metrov a obvod 537 centimetrov

Dub letný je súčasťou historickej záhrady MUDr. G.K.Zechentera a už z diaľky tvorí dominantu celej záhrady. Obyvatelia Kremnice prechovávajú k tomuto stromu veľkú úctu a hrdosť, ako k pamätníkovi a svedkovi dávnej histórie. „K tomuto 350 rokov starému stromu sa viaže kus histórie starobylého banského a minciarskeho mesta Kremnica, ale aj rôzne príbehy a spomienky miestnych obyvateľov a dodnes je tichým svedkom udalostí tohto krásneho mesta,“ hovorí ďalej charakteristika víťaza z Kremnice.

Za víťazstvo peniaze na ošetrenie

„Sme naozaj šťastní, že práve strom z Kremnice vyhral túto anketu,“ hovorí Maroš Vojtko z Občianskeho združenia Naša Kremnica, ktoré strom do ankety prihlásilo a dodáva, že sa s Dubom Letným pokúsia uspieť aj v súťaži Európsky strom roka. „Chcel by som sa poďakovať všetkým, ktorí hlasovali práve za tento náš strom,“ dodal Vojtko.

Ešte dodajme, že víťazstvom v ankete Strom roka 2013 sa Dubu letnému dostane odmena v podobe dendrologického posudku od ISA Slovensko (Medzinárodnej arboristickej spoločnosti) a finančný príspevok na ošetrenie vo výške 333 eur.

Strom roka- odovzdávanie cien
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM