Martin Károly Kultúra

Kremnická bašta: To najlepšie zo slovenského a českého folku už tento víkend!

13. ročník tradičného folkového a akustického festivalu Kremnická Bašta sa uskutoční už tento víkend, 16. a 17.augusta na nádvorí Vinotéky Biely bocian v Kremnici. V programe nechýba legendárna česká Devítka, či etno- folková formácia Spod Budína. Pozrite si kompletný program.

Ilustračný obrázok k článku Kremnická bašta: To najlepšie zo slovenského a českého folku už tento víkend!
Zdroj: Dnes24.sk

V roku 2001 som na popud lídra skupiny Rolničky, Dušana Francu, zorganizoval prvú Kremnickú Baštu. Koncert spriatelených hudobníkov, pesničkárov a skupín pri príležitosti 10. výročia založenia skupiny Rolničky. No a potom to už išlo nejako samo. Začali sa ozývať skupiny a pesničkári, ktorí chceli hrať na príjemnej akcií v krásnom meste“, hovorí o začiatkoch festivalu, Marián Vojtko.

Festival patrí do Kremnice

Tento rok je to už 13. ročník festivalu, ktorí sa nestal masovým podujatím, avšak vyhľadávajú ho tak folku chtiví návštevníci, ako aj renomované folkové hudobné telesá a pesničkári, nielen zo Slovenska. „Od samého začiatku pozývame na Baštu aj českých hostí. Hrali u nás viacerí víťazi legendárnych českých festivalov Porta, či Zahrada a mnoho neskorších hviezd českého folku začínalo s koncertovaním na Slovensku práve na našej Bašte ,“ spomína ďalej zakladateľ a riaditeľ festivalu.

Podľa Vojtka festival do Kremnice jednoznačne patrí. „Hradby mestského opevnenia a strážna bašta dali nášmu festivalu nielen názov, ale aj nezabudnuteľnú atmosféru,“ dodáva.

.

Piatok 16.augusta od 17.00 hod

  • Z ničoho nič – hudobná skupina žiakov ZUŠ J. L. Bellu v Kremnici, ktorá sa stala víťazom svojej kategórie na celoslovenskej súťaži Kremnické Laso 2013.
  • Gailard – takmer výlučne ženská skupina renesančného folku prinesie na Kremnickú Baštu kúsok histórie.
  • Dominika Fričová – najvýznamnejšia ženská predstaviteľka novej vlny slovenských pesničkárov.
  • Schody (acoustic) – známa banskobystrická blues rocková formácia sa predstaví v akustickej verzií.
  • Rolničky – legendárna tramp folková skupina z Bratislavy nesmie na festivale chýbať už od prvého ročníka.
  • Spod Budína – momentálne najžiadanejšia slovenská ethno folková formácia so svojim lídrom Robom Hulejom určite roztancuje a rozospieva návštevníkov festivalu.

Sobota 17.augusta od 17.00 hod

  • Jano Milan ml. a Jichák Šoltés – nastupujúcu generáciu pesničkárov bude na 13. ročníku festivalu zastupovať syn známeho slovenského pesničkára.
  • Janko Kulich a Kolegium – prináša na scénu oživenie v podobe melodických piesní a poetických textov, ktoré potešia divákov obľubujúcich dokonalý rým a slovné hračky.
  • Jasoň – ďalšia tramp folková legenda slovenskej scény po rokoch opäť zahrá v plnej zostave.
  • Žofie Kabelková – úspešná a rešpektovaná predstaviteľka mladej českej pesničkárskej vlny, ktorá priniesla do vôd tohto žánru nový vietor.
  • Bobova diéta – východniarsky humor a muzikantská kvalita = jedna z najlepších slovenských hudobných skupín, pohybujúcich sa na pomedzí folku, jazzu a ethno hudby.
  • Devítka – legenda českého folku, ktorej hity pozná každý fanúšik folku.
Kremnická bašta 2013
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM