Martin Károly Kultúra

Kremnická Bašta už po 11. krát

Tretí augustový víkend (19.8. a 20.8.) v Kremnici patrí už tradične folkovému a akustickému festivalu Kremnická Bašta. Tak ako v minulých ročníkoch, aj tento rok pozvali organizátori do Kremnice vzorku toho najlepšieho, čo Slovenská folková scéna pon

Tohtoročným zahraničným hosťom bude Pardubická formácia POUTA, ktorá sa na Bašte predstavila už aj v v roku 2003 a tradične patrí k účastníkom najväčších a najlepších folkových festivalov v Čechách.

Piatkový program začína o 17:30 vystúpením domácej speváčky Lenky Ferenčíkovej so skupinou. Lenka sa naposledy úspešne predstavila na veľkom pódiu festivalu Fest Dobré Bohunice. Po Lenke sa opäť do Kremnice vráti takmer Kremničan, pesničkár a dramaturg Peter Janku. Skupina Druhý dych na Bašte vystupovala v roku 2003. Naopak premiéru na Bašte absolvuje nezameniteľný hudobník Robo Hulej so skupinou Spod Budína, ktorá si určite získa baštového diváka svojou originálnou world music. Záver piatkového večera bude patriť už spomínaným Pardubickým Poutam.

V sobotu začína program o 15:30 už tradične predstavením objavu súťaže** Kremnické Laso. Tento rok ním je Miroslava Miškechová. Jednou zo stálic Bašty je skupina Jasoň, zložená z hudobníkov z celého Slovenska. Ďalšou premiérou Bašty bude vystúpenie skupiny Slnovrat. Naopak po dlhšej pauze do Kremnice zavíta bratislavská skupina s najdlhším folkovým názvom Pathetic Hypermarket Band. Skupiny Orbus a Katea patrili tradične k najkvalitnejším účastníkom viacerých ročníkov Bašty. Záver sobotného večera, ako aj celého festivalu bude patriť skupine, vďaka ktorej Kremnická Bašta vznikla. Skupina **Rolničky nevynechala ani jeden ročník festivalu a tento rok na Bašte oficiálne oslávi 20. výročie svojho vzniku.

Okrem kvalitnej, uchu lahodiacej hudby bude Bašta opäť plná kvalitného vína a dobrého jedla a určite sa ukážu aj výrobcovia a predajcovia malých „šperkov“, príveskov, náušníc … No a kto vie, možno príde aj nejaké prekvapenie.

Strávte v Kremnici aj tretí augustový víkend a nalaďte sa na vrchol Kremnického leta, ktorým bude 31. ročník Európskeho festivalu humoru a satiry Kremnické Gagy (26.8. až 28.8.).

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM