Barbara Dallosová Správy

Kremnická stredná škola funguje už takmer storočie: Prežila gestapo aj ničivý požiar

Školy pre žiakov so sluchovým postihnutím, ako tá v Kremnici, sú v celej krajine len tri. Kremnická SOŠ funguje už neuveriteľných 95 rokov. Podľa slov riaditeľa aj po takmer storočí existencie stále bojuje s predsudkami.

Ilustračný obrázok k článku Kremnická stredná škola funguje už takmer storočie: Prežila gestapo aj ničivý požiar
Zdroj: TASR

Stredná odborná škola (SOŠ) pre žiakov so sluchovým postihnutím internátna v Kremnici je jednou z troch na Slovensku a jedinou v Banskobystrickom kraji, ktorá poskytuje stredoškolské a nadstavbové vzdelanie pre takéto deti.

Založená bola v roku 1921. Jej riaditeľ Jozef Ličko hovorí, že v tom období stredoškolské vzdelávanie pre deti so sluchovým postihnutím absentovalo. ,,Existovala len štátna škola, ktorá poskytovala základné vzdelanie. Nikde však nebola stredná škola. Preto v roku 1921 založili prvú pokračovaciu strednú školu, v ktorej sa žiaci učili remeslu," priblížil.

Stolárina má na škole tradíciu

Prvými odbormi, ktoré sa v nej vyučovali, boli stolárstvo a obuvníctvo. Kým obuvníctvo sa časom pre nezáujem vytratilo, odbor stolárstvo ponúka škola aj v súčasnosti a píše tak svoju viac ako 95– ročnú históriu. Navyše tento odbor je podľa riaditeľa stále žiadaný a to aj napriek pretrvávajúcemu nezáujmu o odborné vzdelávanie vo všeobecnosti.

Vo svojich počiatkoch ponúkala škola len učňovské odbory. Zmena nastala v roku 1974, kedy začala poskytovať maturitné vzdelávanie v odbore odevníctvo.

,,O tento odbor bol veľký záujem, mali sme žiakov aj z Čiech a Moravy. Po rozdelení republiky sa to zmenilo. Aj dnes sme však výnimočná škola v tom, že sme jednou z troch na Slovensku, ktorá poskytuje stredoškolské vzdelanie pre žiakov so sluchovým postihnutím," ozrejmil Ličko. Postupom rokov škola pridala ďalšie odbory, takisto sa niekoľkokrát menil jej názov.

Boj s predsudkami

Budova, v ktorej bola škola pred takmer storočím zriadená, bola pôvodne továrňou na kožu. Počas druhej svetovej vojny v nej sídlilo gestapo, pri odchode Nemci budovu podpálili. Starú budovu preto v 50. rokoch minulého storočia nahradila nová, v ktorej škola sídli dodnes. Jej stav po niekoľkých desaťročiach už nie je podľa riaditeľa optimálny, avšak viac ho trápia predsudky, s ktorými sa táto vzdelávacia inštitúcia dodnes stretáva.

,,Na jednej strane sme výnimočná, ale na druhej štandardná škola, ktorá poskytuje určitý nadštandard vo forme špeciálneho vzdelávania. Niektorí majú pocit, že mať dieťa v špeciálnej škole, znamená mať hlavne mentálne postihnutie," skonštatoval s tým, že ide o omyl.

Dôkazom je aj odbor gymnázium, ktorý škola pre záujemcov ponúka. Aj napriek prívlastku špeciálna si treba podľa jeho slov uvedomiť, že škola vychováva odborníkov pre prax a keby nebola úspešná, tak za desaťročia od jej vzniku, by už dávno zanikla.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM