Martin Károly Kultúra

Kremnické gagy majú svoj summit prezidentov

Kremnica 28. augusta - Európsky festival humoru a satiry Kremnické gagy, ktorý sa tohto roku koná už po tridsiaty raz, má ako jedno z mála podujatí aj svoj summit prezidentov.

V programe nazvanom Anatómia gagu, ktorý bol beznádejne vypredaný, sa v šapito pod hradom na javisku zišli piati známi humoristi, päť známych slovenských umeleckých osobností, ktorí na Kremnických gagoch boli poctení a vykonávali funkciu prezidenta Akadémie humoru – Milan Lasica, Stanislav Štepka, Milan Markovič, Jozef Mokoš a Tomáš Janovic.

Námet aj názov pre tento špeciálny komponovaný program poskytol pre dramaturgiu festivalu krátky dokumentárny film študenta FAMU z Prahy Jozefa Abrháma mladšieho, ktorý dal súhlas uviesť ho na festivale Kremnické gagy 2010. Film bol inšpirovaný rovnomennou esejou Václava Havla z roku 1963, v ktorej analyzuje, ako sa vlastne gag tvorí, aké má fázy a zákonitosti, kedy zaberá a kedy účinný nie je.

V 19 minútovom hranom dokumente, v ktorom hlavnú úlohu hrá Jozef Abrhám starší, sú znázornené klasické gagy aj s popisom, ako fungujú v praxi. O tom, čo je gag a ako vzniká, vo filme „teoretizujú“ najznámejší a najskúsenejší českí tvorcovia humoru Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák, Luděk Sobota a Bolek Polívka, ale aj naslovovzatí odborníci ako napr. Ctibor Turba, Vladimír Just aj ex-prezident ČSFR Václav Havel.

Po premietnutí dokumentu rozprávali hostia pod moderátorským vedením Dariny Abrahámovej o tvorbe gagov, teda o svojom zmysle pre nezmysel. Pätica osobností slovenského humoru svojimi spomienkami a historkami z javiska divadla ponúkla skvelú zábavu, aforizmami prispel aj tohtoročný prezident Akadémie humoru Tomáš Janovic. Jeden z jeho súčasných aforizmov znel: „Kedysi sme sa rozprávali o svojich milenkách, a dnes o ich chorobách.“

Zdroj a foto: TASR

gagy sumit
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM