Barbara Dallosová Kultúra

Kremnické múzeum oslávi 125 rokov vo veľkom štýle: Svoje brány otvorí večer a návštevníci sa majú na čo tešiť!

Jeden aj štvrť ročné jubileum robí z Múzea mincí a medailí jedno z najstarších na Slovensku. Noc múzeí a galérií sa bude v Kremnici niesť v duchu jeho osláv. Organizátori sľubujú bohatý a originálny program.

Ilustračný obrázok k článku Kremnické múzeum oslávi 125 rokov vo veľkom štýle: Svoje brány otvorí večer a návštevníci sa majú na čo tešiť!
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Počas podujatia v sobotu večer 16. mája 2015 sprístupní múzeum svoje expozície na Štefánikovom námestí v Kremnici – numizmaticko-historickú expozíciu Líce a rub peňazí, Meštiansky dom s dlhodobou výstavou Pôvab kameninových záhrad a galerijné priestory s aktuálnou výstavou Coronatus Posonii… Bratislavské korunovačné medaily a žetóny 1563 – 1830.

Trúfnete si rozšifrovať denník kremnického mešťana?

,,Od založenia múzea uplynulo už jeden aj štvrť storočia, čo ho radí medzi najstaršie múzeá na Slovensku. Napriek tomuto úctyhodnému veku múzeum stále zostáva „mladé“, predovšetkým vďaka svojim detským návštevníkom. Práve pre nich je v sobotný podvečer pripravený koncert pod názvom Pesnička je liek, ktorým publikum zabaví Viktor Farby," informovala Erika Grniaková z múzea.

Do doby spred 100 rokov zas návštevníkov prenesie Cisársky a kráľovský dychový komorný orchester. Jeho repertoár tvoria obľúbené melódie rakúsko-uhorskej monarchie, ktoré možno zneli aj v Kremnici v čase založenia múzea.

Expozícia Líce a rub peňazí bude v tento večer patriť bystrým hlavičkám. Pre malých aj veľkých dobrodruhov bude pripravená hra, počas ktorej sa im možno podarí odhaliť tajomstvo zašifrované v denníku kremnického mešťana.

Cesta do minulosti

Jedinečnú príležitosť dozvedieť sa zaujímavosti o bratislavských korunováciách uhorských kráľov poskytne prehliadka unikátnej medzinárodnej výstavy pod názvom Coronatus Posonii v galérii múzea – hostiteľmi budú kurátori výstavy, ktorí návštevníkom predstavia vzácnu kolekciu korunovačných medailí zo 16. – 19. storočia a zasvätia ich do tajov korunovačného obradu.

Záver večera bude v réžii divadelnej skupiny teatro Orlus, ktorá návštevníkov prevedie nočnou expozíciou. ,,Špeciálne divadelné prehliadky opäť poodhalia niečo z našich dejín. Počas celého večera budú pripravené tvorivé dielne a ďalšie aktivity, keď si návštevníci budú môcť vyskúšať prácu s keramikou, lukostreľbu, ryžovanie zlata či tradičnú ručnú razbu mincí," dodala Grniaková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM