Martin Károly Správy

Kremnické zlato: Vyjadria krajskí poslanci nesúhlas s ťažbou?

Traja poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja za žiarsky obvod Daniel Gelien, Ladislav Kukolík a Vladimír Flimer predložia 23. augusta na zasadnutí krajského zastupiteľstva návrh na prijatie uznesenia, ktorým kraj môže vyjadriť nesúhlasné stanovisko k povrchovej ťažbe pri Kremnici.

Dôvodom podania poslaneckého návrhu je podľa neho verejný odpor voči ťažbe. „Považujeme tento projekt za taký, ktorý neprispeje k rozvoju regiónu, skôr naopak,“ vysvetľuje Daniel Gelien, spracovateľ poslaneckého návrhu

Detvu kraj podržal

Gelien upozornil, že podobný návrh podali iní poslanci BBSK ohľadom ťažby v Detve a krajskí poslanci tento návrh svojich kolegov koncom apríla aj podporili. „Dúfame, že náš návrh prejde a tá neistota, ktorá je v Kremnici a okolí, sa stratí,“ dodal Gelien.

Viac TU: Boj o ťažbu: Župní poslanci podporili Detvu, Kremnica na podporu ešte čaká…

Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) mesta Kremnica prijali proti zámeru ťažby dve uznesenia. Prvé ešte v roku 2006, druhé, ktoré je aj základom návrhu krajských poslancov, v roku 2011. Kremnická primátorka Zuzana Balážová návrh víta. „Všetky tri dotknuté obce majú prijaté svoje uznesenia proti zámeru ťažby. V prípade, ak tento poslanecký návrh prejde a poslanci prijmú uznesenie proti zámeru ťažby, toto uznesenie bude takým kardinálnym,“ doplnila.

Proti ťažbe bojujú aj okolité obce

Obecné zastupiteľstvo Kremnických baní prijalo uznesenie proti zámeru ťažby koncom apríla. Dôvodom prijatia uznesenia podľa starostu Konráda Schwarza je potenciálna devastácia prírody a ovzdušia v okolí obce. „Ťažobný priestor by bol priamo aj v našej obci. Ťažba by zdevastovala aj výhľad, lebo by sme sa pozerali priamo do ťažobnej jamy, ktorá susedí s katastrom našej obce,“ vysvetlil.

Ako posledná vyjadrila svoje nesúhlasné stanovisko s ťažbou obec Lúčky, a to uznesením 6. augusta. „V prvom rade si nechceme zničiť dedinku. S ťažbou u nás nesúhlasí až 96 percent obyvateľov,“ priblížil starosta František Zajak a vyjadril nádej, že poslanecký návrh dopomôže k tomu, aby sa v Kremnici a jej okolí neťažilo.

Čo na to Ortac?

Zámer ťažiť v dobývacom priestore Kremnica má spoločnosť Ortac, s.r.o., predtým Kremnica Gold, respektíve Kremnica Gold mining. Viktor Pomichal, riaditeľ Ortac-u pre Slovensko, túto iniciatívu vníma ako súčasť dialógu o možnostiach rozvoja prírodných zdrojov v regióne.

Samosprávy sú v tomto dialógu dôležitým partnerom, aby bol potenciálny projekt prínosom pre všetky strany. Keďže však na stole zatiaľ nie je žiadny konkrétny zámer, takéto uznesenie by bolo predčasné. Samotný návrh uznesenia nie je založený na aktuálnych informáciách, a predbieha tak štandardný legislatívny proces. Samospráva by sa samozrejme k akémukoľvek projektu mala vyjadriť, ale až po dôkladnom preskúmaní problematiky odborníkmi a príslušnými úradmi,“ dodáva k poslaneckému návrhu Pomichal.

Podľa neho sa ani po schválení poslaneckého návrhu zo strany Ortac-u nič nezmení. „Budeme naďalej rozvíjať našu iniciatívu smerujúcu k projektu osožnému pre všetkých. Jedným z jej výsledkov je aj predbežná štúdia Šturecland, ktorej brožúru sme nedávno distribuovali v regióne,“ dodáva na záver.

Prečítajte si aj: Rozhodnutie banského úradu: Ortac môže v Kremnici ťažiť zlato

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM