Martin Károly Samospráva

Kremnické zlato: Župní poslanci sa zjednotili, predkladajú návrh proti ťažbe spoločne

Dnešné stretnutie súčasných poslancov bystrického partlamentu so zástupcami samospráv kremnického regiónu prinieslo nakoniec takmer jednotné stanovisko. Na poslednom zastupiteľstve predložia na schválenie uznesenie proti ťažabe zlata v Kremnici všetci štyria súčasní poslanci.

Ilustračný obrázok k článku Kremnické zlato: Župní poslanci sa zjednotili, predkladajú návrh proti ťažbe spoločne
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Kým na ostatnom krajskom zastupiteľstve boli zástupcovia regiónu nejednotní, po dnešnom dni, kedy sa stretli so zástupcami OZ Mikreoregión Kremnica a okolie, v ktorom sú zastúpení starostovia jednotlivých obcí, sa názor poslancov zjednotil. Tu si môžete pozrieť, čo sa dialo na augustovom rokovaní BBSK: Kremnické zlato: Krajskí poslanci odporcov ťažby nepodporili

Jednotný návrh

V deklaratívnom uznesení, ktoré má podľa zúčastnených skôr symbolický ako právny charakter sa okrem iného uvádza: „Prípadná povrchová ťažba prinesie v rámci regiónu viac negatív ako pozitív. … Tento návrh sme podali s cieľom nedať zelenú povrchovej ťažbe v dobývacom priestore Kremnica, lebo to nechcú dotkuté samosprávy, nechú to občania regiónu a nechceme to ani my, poslanci BBSK za obvod Žiar nad Hronom.“ Pod dôvodovou správou je podpísaná ponovom Božena Kováčová, ale aj poslanci ktorí návrh predkladali aj na augustovom zasadnutí. Ladislav Kukolík, Daniel Gelien a a Vladimír Flimer, ktorý je aj spracovateľom návrhu.

Stretnutie zástupcov mikroregiónu, ktoré sa uskutočnilo v motoreste Zlatý Strom pri Bartošovej Lehôtke, síce neprinieslo spoločné a jednotné uznesenie, starostovia z kremnického regiónu sa ale vyslovili, že sú proti povrchovej ťažbe nerastov s použitím kyanidového lúhovania v dobývacom priestore Kremnica.

Trochu ma mrzí to, že kolegovia, ktorých sa problém ťažby týka okrajovo, nás úplne jednoznačne nepodporili,“ hovorí starosta Kremnických Baní, Konrád Schwarz. Kremnické Bane spolu s obcou Lúčky a mestom Kremnica, sú dotknutou obcou v procese možnej ťažby. Obecné zastupiteľstvá spomenutých samospráv prijali uznensenia, v ktorých jednoznačne odmietajú povrchovú ťažbu.

Pozrite si vyjadrenia zainteresovaných vo videách.

K téme hlasovania sa pred časom vyjadril aj Viktor Pomichal, zo spoločnosti Ortac: „Uvedomujeme si obavy mnohých obyvateľov a z toho vyplývajúcu zodpovednosť regionálnej samosprávy za to, aby akýkoľvek projekt súvisiaci s banskou činnosťou mal pozitívny dopad na región a bol preň prínosom,“ hovorí riaditeľ pre Slovensko. Celé vyjadrenie si môžete prečítať TU.

Posledné rokovanie BBSK v tomto zložení, sa uskutoční 18. októbra v Banskej Bystrici.

Stretnutie OZ Mikroregión Kremnica a okolie
3
Galéria
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk
Poslanci župy podporia Kremnicu spoločne
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM