Barbara Dallosová Kultúra Rôzne Správy

Kremnickí divadelníci vyrazili za hranice: Inšpiráciu zbierali na netradičných miestach, FOTO

Zakladatelia tunajšieho festivalu vyrážali na medzinárodnú akciu pouličných a outdoorových divadiel k našim poľským susedom. Kremničanov očarili nevšedné divadelné priestory.

Ilustračný obrázok k článku Kremnickí divadelníci vyrazili za hranice: Inšpiráciu zbierali na netradičných miestach, FOTO
17
Galéria
Zdroj: Kremnické divadlo v podzemí

Členovia Kremnického divadla v podzemí (KDvP), ktorí sú zároveň zakladateľmi pouličného festivalu AMPLIÓN – Nový kabaret & pouličné umenie, sa zúčastnili 21. ročníka medzinárodného festivalu pouličných a outdoorových divadiel v poľskom prístavnom meste Gdańsk. V zostave Ján Fakla, Jana Mikitková, Dušan Krnáč a Tomáš Eniac Cíger vyrážali zbierať hodnotné tipy do budúcich ročníkov vlastného festivalu, nadväzovať kontakty a zbierať inšpiráciu.

Kremničania vyrazili za inšpiráciou

Festival FETA sa svojou dramaturgiou zameriava na zachovanie tradičnej receptúry pouličného divadla, ale skúma aj jeho experimentálne outdoorové podoby. Počas štyroch dní členovia KDvP zažili otvorenie festivalu spojené s pouličnou vernisážou výstavy fotografií z vlaňajšieho jubilejného ročníka a videli aj 19 pouličných a plenérových inscenácií.

,,Výnimočný zážitok poskytlo napríklad skvelé španielske spracovanie baníckej témy – pouličnú show Carbon Club o neznámych hrdinoch baníkoch, čo nasadzujú svoje životy aj za priateľov. Dynamická hra bola plná groteskného čierneho humoru a pyrotechnických vizuálnych efektov v primeranej miere," priblížila Mikitková.

Netradičné outdoorové priestory

Vzácnym prínosom bola pre kremnickú zostavu výmena kontaktov, skúseností a dramaturgických tipov so zahraničnými hosťami festivalu. Inšpiratívne bolo podľa Mikitkovej najmä využitie netradičných outdoorových priestorov a plenérov pred autentickými budovami poznačenými ešte 2. svetovou vojnou, ktoré dotvárali atmosféru niektorých inscenácií.

,,Prekvapujúca bola veľmi vysoká návštevnosť obyvateľov mesta a okolia. Bolo zjavné, že mnohí z nich sú pravidelnými účastníkmi FETA a na divadlo v exteriéroch mesta chodia dobre vybavení s vlastným sedením, teplým oblečením či dekami na neskoré chladné večery. Stovky návštevníkov niekedy stáli, či sedeli v hľadisku ulice či parku aj hodinu vopred, aby mali čo najlepší zážitok z predvádzaného divadelného umenia," dodala..

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM