Martin Károly Rôzne

Kremnickí hoteliéri a podnikatelia hľadajú spoločnú reč

Kremnica - Historicky prvé stretnutie podnikateľov v cestovnom ruchu, zástupcov mesta a viacerých združení sa uskutočnilo v piatok 13. mája v hoteli Centrál v Kremnici. Požiadavka na založenie oblastného združenia cestovného ruchu vyšla práve od podn

V minulom roku navštívilo múzeum mincí a medailí v Kremnici približne 33 000 návštev­níkov, v roku 2008 ich ale bolo 44 000,“ porovnáva Erika Grniaková z kremnického Múzea mincí a medailí. Podľa nej ale aj podľa ďalších zúčastnených chýbajú v Kremnici kvalitné propagačné materiály ale aj výhodné balíky zliav pre návštevníkov mesta.

Podnikatelia a zástupcovia mesta sa na piatkovom stretnutí dohodli na spoločnom postupe. Prvým krokom by malo byť založenie oblastného združenia cestovného ruchu alebo tzv. klastra. Následne môže byť v procese financovania cestovného ruchu v meste nápomocný aj štát. Kremnica má ale málo ubytovaní za rok. Štát bude po schválení pripravovaného zákona 91/2010 o podpore cestovného ruchu SR financovať len oblasti, kde je viac ako 50 000 ubytovaní za rok. Kremnica ich v súčasnosti vykazuje približne len 14 000. Mesto sa teda bude musieť spojiť s ďalšími partnermi. Rokovania sa budú viesť s Turčianskymi Teplicami alebo s Banskou Štiavnicou.

Cieľom budúceho združenia je podľa organizátorky piatkového stretnutia, Tatiany Holečkovej, aj vytvorenie spoločných balíkov. „Ide o to, aby turista v Kremnici zostal dlhší čas. Samozrejme to musí byť pre neho aj finančne zaujímavé,“ dodáva Holečková.

V hoteli Centrál sa otvorila aj medializovaná téma Kultúrneho a informačného centra /KIC/v Kremnici. „Existenciu tohto centra priamo necítim,“ tvrdí riaditeľka hotelu Golfer, Zuzana Bieliková. Myslí si že je potrebné zamerať sa na zahraničných turistov. „Slovensko je malé,“ dodáva. Juraj Slašťan z penziónu Stefanshof zdieľa podobný postoj. „Je to samoúčelné.“ /viac vo videu/

Mestský parlament na ostatnom zastupiteľstve schválil sťahovanie KIC z mestských priestorov barbakanu, do súkromných priestorov. Primátorka Zuzana Balážová v tejto súvislosti otvorene hovorí o konflikte záujmov, pretože nový priestor patrí mestskému poslancovi Martinovi Varhaňovskému. Ten na tomto postupe nevidí nič protizákonné, tvrdí, že budúci priestor bude prístupný aj pre imobilných občanov a navyše z námestia zmizne pohostinstvo nižšej cenovej skupiny.

Mnohých podnikateľov prekvapila aj výška mestskej dotácie do KIC, ktorá predstavuje v súčasnosti sumu 46 tis Eur ročne. Na stretnutí bol navrhnutý nový model, ktorý by z časti financovali aj podnikatelia. Primátorka Zuzana Balážová predpokladá, že téma KIC sa opäť otvorí na mestskom zastupiteľstve, ktoré sa uskutoční vo štvrtok 19. mája. „Nájomná zmluva musí byť podľa platného VZN-ka schválená opäť mestským zastupiteľstvom,“ vysvetľuje kremnická primátorka.

/mak/

Kremnickí hoteliéri a podnikatelia hľadajú spoločnú reč
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM