Barbara Dallosová Kultúra

Kremnickí študenti otvorili výstavu s trpkou príchuťou: Takto vidia zločiny komunizmu

Hoci sami režim nezažili, vytvorili umelecké diela zobrazujúce jeho tienistú stránku. Mladí kremnickí študenti otvorili výstavu prác s témou zločiny totalitného režimu.

Ilustračný obrázok k článku Kremnickí študenti otvorili výstavu s trpkou príchuťou: Takto vidia zločiny komunizmu
Zdroj: TASR

Zločiny totalitného režimu zobrazuje výstava výtvarných a literárnych prác študentov Súkromného Gymnázia a Súkromnej školy úžitkového výtvarníctva v Kremnici s názvom „My sme pamäť“, ktorú si môže verejnosť aktuálne pozrieť v kremnickej Knižnici Jána Kollára.

Zločiny komunizmu

Projekt sa začal ešte vo februári prednáškou jeho spoluorganizátora a poslanca mesta Kremnica Jaroslava Slašťana s názvom „Vy ste pamäť“. Počas prednášky boli študentom predstavené udalosti z obdobia totality, výpovede účastníkov a odsúdených, ako aj rôzne spomienky prenasledovaných.

V nadväznosti na prednášku študenti tvorili literárne a umelecké práce na tému zločiny komunizmu. Študenti kremnických škôl pracovali v skupinách, pričom každá spracovala jednu tému. Projektom si študenti spomenuli na hrdinských ľudí, ktorí vzdorovali totalitnému režimu.

,,Pri pohľade do minulosti cítime vďačnosť a úctu voči osobnostiam, ktoré odhaľovali pravdu a prebúdzali v ľuďoch nádej na život v slobode. Sloboda a demokracia sú hodnoty, o ktoré sa treba starať a ktoré treba chrániť, aby sa tragické obdobia našej minulosti nestali aj našou budúcnosťou," uviedol vo svojom príhovore pri otvorení výstavy Slašťan.

Hosťom aj disident

Študentom sa formou osobného listu prihovoril aj disident, spisovateľ, organizátor Sviečkovej manifestácie a aktivista tajnej cirkvi František Mikloško. ,,S obdivom som si pozeral fotografie vašich artefaktov pre výstavu ‚My sme pamäť‘. Vy ste komunizmus nezažili, ale chcem vám povedať, že ste ho svojimi umeleckými dušami do hĺbky vystihli," podotkol.

Názov výstavy „My sme pamäť“ vyjadruje podľa organizátorov presvedčenie, že aj totalitným režimom dosiaľ nepoznačená generácia môže byť pamäťou týchto udalostí a nezabúdať na obete totality. Výstava je verejnosti sprístupnená v pracovných dňoch do 18. marca od 9.00 do 18.00 h v čitárni Knižnice Jána Kollára v Kremnici.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM