Barbara Dallosová Rôzne Správy

Kremnickí študenti pred rokmi: Iná móda, iná doba, no niečo zostalo rovnaké, FOTO

Jedno majú študenti na archívnych záberoch s dnešnými maturantmi spoločné. Bezstarostné časy a celý život pred sebou. Vychutnajte si nostalgické zábery...

Ilustračný obrázok k článku Kremnickí študenti pred rokmi: Iná móda, iná doba, no niečo zostalo rovnaké, FOTO
7
Galéria
Zdroj: TASR

Mnohí slovenskí študenti sa práve v týchto dňoch pasujú so skúškou dospelosti. Hoci maturity sa nezaobídu bez trochy stresu a nervozity, tí, ktorí už majú tieto časy za sebou, na ne spomínajú radi. A to bez ohľadu na to, v akom desaťročí, módnej vlne či politckom režime strednú školu prežili.

Kremnická Škola úžitkového výtvarníctva (ŠÚV) je druhou najstaršou školou svojho druhu na Slovensku. Vznikla ešte pred niekoľkými desaťročiami na základe potreby vtedajšej štátnej mincovne. Prvý ročník otvorili 1. septembra 1966 a škola niesla pomenovanie Stredná umelecko-priemyselná škola v Kremnici. Vôbec prvými odbormi bolo umelecké kováčstvo a zámočníctvo a plošné a plastické rytie kovov. Postupne vznikali ďalšie odbory pre potreby umeleckej praxe.

Nasajte atmosféru študentského života v historickom mestečku zo sedemdesiatych rokov v našej fotogalérii.

Archívne fotografie sú zo šiesteho júna 1976, teda z roku, kedy škola slávila desiate jubileum. Do tohto dátumu, teda za prvú desaťročnicu fungovania, ukončilo školu maturitou v odboroch tvarovanie strojov a nástrojov, tvarovanie výrobkov z plastických hmôt, umelecké odlievanie, zlatníctvo a strieborníctvo, umelecké kováčstvo – zámočníctvo a plošné a plastické rytie kovov presne 252 absolventov.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM