Barbara Dallosová Správy

Kritický stav v žiarskom útulku: 52 psíkov na 19 kotercov, FOTO

Žiarsky útulok prišiel so srdcervúcou výzvou. Stav je neúnosný. Kto si teraz adoptuje psíka, zachráni mu život doslova a do písmena.

Ilustračný obrázok k článku Kritický stav v žiarskom útulku: 52 psíkov na 19 kotercov, FOTO
Foto: OZ Strážni anjeli

Koterec útulku by mal byť pre psíkov so smutným osudom len dočasným riešením. Žiaľ, žiarsky útulok sa stáva pre mnohé nemé tváre domovom na dlhé mesiace a psíky rýchlejšie pribúdajú, než odchádzajú do rodín. Situácia je alarmujúca. Kapacita útulku je totiž výrazne prekročená.

Kia je šikulka. Učenlivá sučka ovláda základné povely a voči ľuďom i iným psíkom je nekonf
Kia je šikulka. Učenlivá sučka ovláda základné povely a voči ľuďom i iným psíkom je nekonf / Foto: OZ Strážni anjeli / Zdroj: OZ Strážni anjeli

Občianske združenie Strážni anjeli, ktoré má útulok pod patronátom, prichádza s výzvou. Dopyt po nových domovoch pre psíkov nikdy nebol väčší. Na 19 kotercov (plus 4 v karanténe) pripadá k dnešnému dňu celkom 52 psíkov. OZ sa snaží výzvu na adopciu šíriť prostredníctvom sociálnej siete.

,,Je viac psíkov v jednom koterci, podľa toho, ako sú znášanliví. Dlhodobo sme sa pohybovali na počte 30 – 35 psíkov, to sa ešte dalo ustáť. Teraz je ale situácia naozaj kritická," uviedla pre Žiar24 Martina Polachová z OZ Strážni anjeli.

Pre mimoriadne spoločenskú krásavicu Lady by bol ideálnym domov na dvore rodinného domu, k
Pre mimoriadne spoločenskú krásavicu Lady by bol ideálnym domov na dvore rodinného domu, k / Foto: OZ Strážni anjeli / Zdroj: OZ Strážni anjeli

Ako vysvetľuje združenie na svojom oficiálnom facebookovom profile, cieľom zriadenia útulku bolo neutrácať psíkov, a už vôbec nie z kapacitných dôvodov.

,,Aj náklady súvisiace so starostlivosťou o tak vysoký počet psíkov sú naozaj vysoké. Pričom sa snažíme k psíkom pristupovať individuálne – šteniatkam kupujeme granule junior, starším psíkom zas granulky senior, obéznym light), faktúry za veterinárne ošetrenia, očkovania, čipovania a kastrácie sa šplhajú do výšky cca 800 eur… Preto Vás v mene psíkov prosíme o maximálne zdieľanie albumov, nakoľko to takto do nekonečna ísť nemôže…bohužiaľ útulok nie je nafukovací…a my sa obávame že táto situácia nebude mať iné riešenie," píše v statuse s výzvou OZ Strážni anjeli.

Všetky psíky, ktoré sú aktuálne určené na adopciu, nájdete v našej fotogalérii.

Nazrite za múry žiarskeho útulku: Na domov tam čakajú títo psíci
50
Galéria
Zdroj: OZ Strážni anjeli
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM